Утвърждаваме се като ключов фактор на Балканите за доставки на електроенергия и газ

458
Утвърждаваме се като ключов фактор на Балканите за доставки на електроенергия и газ

Чрез участието си в двата проекта - "Набуко" и "Южен поток", България ще има възможност да осъществи един от приоритетите на политиката на ЕС за надеждни и качествени доставки. Това коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева.

Най-важното е, че България гарантира сигурността на доставките, добави тя. В качеството си на сигурен и надежден партньор нашата страна се утвърждава като ключов фактор на Балканите за доставки и пренос на електроенергия и газ, каза Тошева, цитирана от БНР. Чрез проектите за газопроводите, както и чрез тези за електроцентралите, ние се превръщаме във важен енергиен център, като материализираме географското си положение, опит и добри практики, отбеляза тя.

Според заместник-министър Тошева, ако досега се отделяше първостепенно място на въпроса за пазарите, сега приоритетът е в гарантиране на сигурността. България е в уникални енергийни позиции, защото ще остане, по всяка вероятност, единствената страна в ЕС, през чиято територия ще преминават два тръбопровода за газ - по проекта "Набуко" и конкурентния "Южен поток". Това каза Марк Грей, говорител на ЕК, по време на разговор с група български журналисти в ЕП в Брюксел миналата седмица.

По повод предстоящия доклад за напредъка на България говорителят на ЕК посочи, че когато се взимат решенията, се отчита въпросът за целесъобразността и степента на критичност с оглед на извършващия се процес на реформи. Критиката ще бъде конструктивна и ще съдържа насоки за подобряване на дейността, при спазване на един от основните принципи на общността - за ненамеса в суверенитета на която и да било от страните от ЕС, заяви Грей.

Неразкритите досега убийства - без значение дали са 150 или по-малко, слабостите в дейността на правосъдната система и усвояването на европейските фондове, са фактори, които не могат да не окажат негативно влияние при изготвянето на доклада, посочи говорителят на ЕК. Марк Грей отбеляза факта на създаването на Държавната агенция за национална сигурност и новите възможности, които агенцията открива пред българските власти за справяне с проблемите.

Важно е доколко пълноценно ще се приложат инструментите на новата институция за намаляване на престъпността в една от страните от ЕС на външната раница на общността, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg