Увеличава се броят на ХИВ-позитивните у нас

584
Увеличава се броят на ХИВ-позитивните у нас

За първите шест месеца на тази година са установени нови 70 случая на ХИВ позитивни у нас. Това стана ясно по време на Консултативен съвет по превенция на ХИВ-СПИН във Варна. Регистрираните носители на СПИН у нас са хиляда и осем.

30% от заразените у нас са интравенозни наркомани. Често близките им не знаят нито за пристрастяването, нито за заболяването, така че помагайки на тях, неправителствените организации помагат на партньорите им, които са в риск.

"Идеята е колкото може повече интравенозни наркомани да се изследват и да се продължи помощта за започване на лечение, преустановяване, колкото е възможно, на употребата на дрога и по-здравословен начин на живот", каза Тони Милева, фондация "За по-добро психично здраве".

Освен работа с наркоманите, ромите и проституиращите, общинската програма във Варна предвижда и кампании и сред хомосексуалистите. От новата учебна година пък започва училищна програма за превенция на СПИН - под формата на извънкласни занимания

"Здравното образование на учениците от 5 до 7 клас от тези десет училища ще се поема от педагогически съветници, от преподаватели по биология и освен образователна, ще има и превантивна дейност по отношение на рисковото сексуално поведение", обясни доц. Христо Бозов, зам.-кмет по здравеопазването на Варна.

По време на тазгодишната лятна национална анти-СПИН кампания анонимен и безплатен тест са си направили близо 7 хиляди души. В продължение на месец мобилните лаборатории обхванаха 18 черноморски курорта.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg