Увеличават капитала на Топлофикация-София

398
 Увеличават капитала на Топлофикация-София

Погасяването на задълженията на „Топлофикация - София” АД към доставчика на природен газ „Булгаргаз” ЕАД ще бъде обсъдено на извънредно заседание на СОС днес.

Тогава ще бъде обсъдено и увеличението на капитала на „Топлофикация - София” АД чрез издаване на нови акции и придобиването им от Столична община. Вносители са кметът Бойко Борисов и председателят на СОС Андрей Иванов.

Столичната община ще погаси сама текущите задължения на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу увеличение на акционерното си участие в дружеството. На извънредна сесия днес се очаква да бъде гласувано предложението на кмета Бойко Борисов и председателя на общинския съвет Андрей Иванов.

Борисов промени напълно позицията си, че държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката трябва да поеме дълга и контрола над "Топлофикация". Преди две седмици съветниците приеха и резервни варианти, които обаче не включваха сегашния.

Общината ще увеличи с до 50 млн. лв. капитала на "Топлофикация" и ще изкупи издадените акции, обясни председателят на стопанската комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Парите ще бъдат използвани за покриването на дълговете на дружеството, а акционерният дял на София ще стане 66.24% при почти 58% в момента.

Така министерството на икономиката ще загуби възможността за блокираща квота, тъй като ще притежава по-малко от 34% от акциите. За да придобие пълен контрол върху компанията, общината иска промяна в устава й.

В момента решенията за управлението й се взимат задължително с поне един глас на представителите на министерството. Според експертите на общината при сегашните цени на газа и парното дружеството ще натрупа нови 132 млн. лв. дълг към "Булгаргаз" в началото на април 2009 г.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg