Увеличават пенсиите с 10% и намаляват осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври

469
Увеличават пенсиите с 10% и намаляват осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври

Правителството одобри индексиране на пенсиите с 10 на сто и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври 2007 г. Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г. Това съобщи правителствената информационна служба.

С промените минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 93 лв. на 102.85 лева. Средният размер на пенсията на един пенсионер от 1 октомври 2007 г. се очаква да достигне 183.34 лв. За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто. Първото повишение бе от 1 юли т. г.

Осигурителната тежест намалява общо с 3 на сто, реши още кабинетът. С 1 на сто ще падне вноската за пенсия - за хората, родени преди 1 януари 1960 г. от 23 на сто ще стане 22 на сто, а за родените след това - от 18 на сто на 17 на сто. Предвижда се с 2 на сто да намалее вноската за фонд "Безработица". Досега тя беше 3 на сто, а от октомври щеа е 1 на сто, одобриха още министрите.

Индексирането на пенсиите с 10 на сто е във връзка с преизпълнение на приходите в бюджета за държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, както и предвид очакваните икономии в разходите по бюджета на ДОО. Изменението на осигурителните вноски се дължи на рязкото спадане на ръста на безработицата в страната и наличието на фискална възможност за това.

Излишъкът във фонд "Безработица" за 2006 г. е в размер на 208.8 млн. лв., а за периода до 30 юни 2007 г. - в размер 119.7 млн. лв. Предлаганите промени в размерите на осигурителните вноски са продиктувани и от необходимостта да се намали
осигурителната тежест както за осигурителите, така и за осигурените лица. Целта е и да се изкарат "на светло" укритите до момента доходи, респективно - да се внесат дължимите осигурителни вноски.

Със законопроекта се правят и съответните изменения в Кодекса за социално осигуряване, които отразяват промените в конкретните размери на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, определени според категорията труд и вида на осигурителните социални рискове.

Промените ще бъдат компенсирани изцяло от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г., като за индексирането на пенсиите с 10 на сто от 1 октомври 2007 г. са необходими допълнителни средства в размер на 121.2 млн. лв., а допълнителните средства за здравно-осигурителни вноски са 6.3 млн. лв. и 0.9 млн. лв. за пощенска такса и ДДС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg