Увеличават пенсиите с 10% от 1 октомври 2007 г.

581
Увеличават пенсиите с 10% от 1 октомври 2007 г.

С единна ставка от 10 на сто през 2008 г. ще се облагат доходите на физическите лица, реши управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС, съобщи правителствената информационна служба.

С 10 на сто ще бъдат увеличени пенсиите от 1 октомври 2007 г., а осигурителната тежест намалява с 3 на сто. Доходите на физическите лица ще се облагат с плосък данък от 10 на сто през 2008 г., решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, и политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС.

На оперативно заседание на правителството в резиденция "Евксиноград" беше обсъдена макрорамката на бюджета за 2008г., изпълнението на бюджета за т. г. и социалноикономическата политика до края на годината. Целта на предвижданите изменения е стимулиране на инвестиционния и бизнес климата, и паралелно намаление на данъчноосигурителната тежест на гражданите, се посочва в съобщението.

За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто; първото повишение беше от 1 юли т. г., се отбелязва в текста. С намалението на осигурителната тежест с 3 на сто от 1 октомври правителството изпълнява ангажимента си, записан в Закона за държавния бюджет за 2007 г.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че кабинетът държи да привлече в дебата по тази тема и бизнеса, и предлага през следващата година осигурителните прагове да се вдигнат поне с 20 на сто, което е решителна стъпка за излизане "на светло" на голяма част от "сивата" икономика.

Според министър Димитров, с въвеждането на единната ставка от 10 на сто за доходите на физическите лица през 2008 г., управляващата коалиция дава ясен сигнал към чуждестранните инвеститори за просто облагане на доходите на гражданите. Това несъмнено ще стимулира чуждите капитали и ще донесе на страната ни повече работни места и по-високи доходи, каза министърът на
икономиката и енергетиката.

Макрорамката на бюджета за следващата година предвижда икономически растеж от 6 на сто, инфлация - 3,7 на сто, валутен курс от 1.47 лева за долар и дефицит по текущата сметка - 17.2 на сто. На тази база очакваните приходи са 24.5 млрд. лева, което е около 42 на сто от Брутния вътрешен продукт. Разходите са 23 млрд. лева. Вноската ни в Европейския съюз ще бъде 690 млн. лева, съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски.

Основните приоритети за следващата година са рязко нарастване на капиталовите разходи за модернизиране на инфраструктурата, повишаване на доходите, продължаване на структурните реформи в здравеопазването и образованието.

През следващата година пенсиите ще бъдат индексирани по т. нар. швейцарско правило 50/50 - т. е. 50 на сто от индекса на инфлацията за текущата година и 50 на сто от ръста на осигурителния доход от предходната година. Работните заплати в бюджетната сфера през 2008 г. за втора поредна година ще бъдат увеличени с до 10 на сто. Предвидена е и възможност за допълнително нарастване на доходите при оптимизиране на административните структури.

Управляващата коалиция реши още да бъде създадена експертна работна група, която до септември да подготви предложения за актуализиране на управленската програма на правителството и да набележи конкретни секторни политики, се посочва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg