Увеличават с 20% заплатите на средния медицински персонал

417
Увеличават с 20% заплатите на средния медицински персонал

С 20 на сто ще се увеличават заплатите на средния медицински персонал в здравните и лечебните заведения към Министерството на здравеопазването (МЗ) и в здравните кабинети към детските заведения, училищата и яслите в делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети, предвиждат утвърдените от правителството изменения в Постановление номер 175 от 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности.

Това съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА. Повишението е заради значителното изоставане на възнагражденията им в сравнение с преобразуваните в търговски дружества лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ. С промяната средната месечна брутна заплата ще стане 386.96 лв., при 332.40 лв. в момента. Увеличението ще е със задна дата - от 1 януари 2008 г., се посочва в съобщението

През януари Министерският съвет прие изменения в Постановление номер 175 от 2007 г. с което заплатите до 430 лв. на работещите на трудов договор и до 375 лв. за заетите по служебни правоотношения в бюджетната сфера бяха повишени. С това бе изпълнен поетият ангажимент за компенсиране на намалението на доходите на работещите в бюджетната сфера от въвеждането на "плоския данък" от началото на 2008 г.

За ръководните длъжности в Приложение номер 5 от постановлението (в него са регламентирани минималните и максималните заплати на ръководителите на държавни агенции, комисии, представителите на местната власт - кметове и заместник-кметове, кметски наместници и т. н.) е предвидена възможността индивидуалните им основни месечни заплати да се определят в границите между минималните и максималните размери за съответната длъжност.

Предлаганото допълнение в нормативния акт е продиктувано от необходимостта общинските съвети да определят основните месечни заплати на кметовете на общини, чието правоотношение възниква за първи път чрез избор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg