Увеличението на тока ще доведе до неконкурентоспособност на българската индустрия

470
Увеличението на тока ще доведе до неконкурентоспособност на българската индустрия

Високият скок в нивата на цените на електроенергия ще доведе до неконкурентоспособност на българската индустрия и чрез произвежданата продукция ще рефлектира върху крайните потребители. Това се посочва в съобщение на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), която обединява най-големите индустриални консуматори на енергия.

На заседание на Управителния съвет на БФИЕК днес са обсъдени проблемите на бизнеса, породени от увеличението на цените на електроенергията от 1 юли. Сред констатациите са, че тежестта от увеличението на цената на електроенергията е пренесена изцяло върху индустрията, няма прозрачна политика за съотношението между цена на дребно и цена на едро и то не се формира на пазарен принцип.

Според УС на федерацията е допуснат драстичен скок в цената за пренос на електроенергия с повече от 45 на сто и се създават условия за търговски дефицит, като се либерализира възможността за износ на електроенергия.

Ръководството на БФИЕК настоява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да преразгледа определената цена за пренос и да не допуска следващ скок на цените на електроенергия в резултат на неконтролируем износ.

ДКЕВР трябва да осигури прозрачност на използваните методики при определянето на регулираните цени и да преразгледа наложения модел на пазара на електроенергия с цел да се осигурят по-справедливи цени за промишлеността, се посочва още в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg