Увеличиха глобите за неизплатени здравни осигуровки

708
Увеличиха глобите за неизплатени здравни осигуровки

Здравната каса ще изплаща лихви на изпълнителите на медицинска помощ в случаите, когато им е наложила финансова санкция и трябва да се възстанови сумата. Това решиха депутатите в приетите текстове на Второ четене от Закона за здравното осигурявано днес.

Ако съдът отмени санкцията, директорът на РЗОК е длъжен в тридневен срок да извърши плащането на медицинската помощ, за която е наложената санкцията.

Длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да доплати, се наказва с глоба в размер от 2000 до 4000 лв. за физически лица или имуществена санкция за едноличните търговци и юридически лица в размер от 4000 до 8000 лв. За повторно нарушение глобата е от 4000 до 8000 лв., а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв. Самоосигуряващото се лице, което не плаща дължимите осигурителните вноски за срок по-дълъг от 3 месеца, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 1000 до 3000 лв.

За осъществяване на дейностите, предвидени в този закон през 2010 г., ще се прилага Национален рамков договор за същата година, сключен в срок до 23 декември 2009 г. между НЗОК, БЛС и БЗС от не по-малко от 8 представители от НЗОК и 8 представители от Съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:-О
# 0
17:12 | 17 December 2009
Абе що направо не поснат башибозука, какво ще гъделичкат народа с глоби?!?!?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg