Увеличиха максимума на отпусканите средства от еврофондовете

266
Организациите на производители могат да получат подпомагане чрез оперативните си програми, като максимумът на помощта от Европейския фонд е увеличен от 4,1% на 4,6% от годишния оборот на организацията.

Това решение бе взето по време на заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство (11-12 юни) в Люксембург с участието на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

Удовлетворени бяха исканията на България, свързани със задължителното включване на агроекологични дейности в оперативните програми на признатите организации. Страната ни получи тригодишен преходен период, през който българските организации на производители не са длъжни да включват в програмите си агроекологични мерки. След изтичане на този преходен период, за агроекологични мерки трябва да бъдат предвидени 10% от разходите по оперативната програма. Първоначалното предложение на Европейската комисия беше за 20%.

С активното участие на България беше създадено ново директно плащане, финансирано от Общността за период от 5 години. То ще е за производство на ягоди и малини за преработка. Директното плащане, финансирано от бюджета на Общността, ще възлиза на не повече от 230 евро за хектар.

По време на заседанието на Съвета беше прието и решение, което дава възможност на държавите-членки да отпускат държавни помощи за производство на картофи за период от 4 години, без да бъдат нотифицирани или заявявани пред Европейската комисия. Не се предвижда да има маркетингов стандарт за картофи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg