В Атина се проведе форум за климатична и енергийна сигурност

378
В Атина се проведе форум за климатична и енергийна сигурност

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се завърна вчера от посещение в Атина, Гърция. То бе по покана на министъра на развитието на Република Гърция Христос Фолиас. Визитата включваше участие във форума: „Атинска среща на върха – За глобална климатична и енергийна сигурност" и срещи с председателя на парламента Димитрис Сиуфас и с министъра на развитието Христос Фолиас, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Форумът бе организиран от Института за устойчиво развитие под патронажа на президента на Гърция Каролос Папуляс. Целта на срещата бе ръководителите, които отговарят за енергетиката и промените в климата, да обсъдят практически стъпки за посрещане предизвикателствата на XXI век. На форума присъстваха представители на повече от 20 страни.

Представен бе и проектът на така наречената „Атинска декларация", предвиждаща по-задълбочено партньорство между европейските и средиземноморски страни за технологичен трансфер, програми за обучение, изследователска дейност и по-широко използване на европейските програми за сътрудничество с цел повишаване на енергийната ефективност и дела на енергията от възобновяеми енергийни източници. Декларацията се очаква да се подпише през следващата година.

На срещите с председателя на гръцкия парламент и с министъра на развитието бе подчертано изключително динамичното развитие на двустранните отношения в областта на икономиката, инвестициите и енергетиката и възможните области и проекти, в които да се концентрират усилията на двете правителства. Акцент бе поставен на енергийните инфраструктурни проекти, които свързват двете страни.

Като успех бе оценено, че след подписването на споразумението между България и Русия за проекта „Южен поток", такова бе подписано и между Гърция и Русия и това засилва увереността в успеха на проекта. Договорено бе двете страни да си сътрудничат с цел намаляване на сроковете за предварителната подготовка на проекта, отчитайки важността му за региона. Отчетен бе и напредъка на проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис".

По предложение на министър Димитров бе създадена съвместна комисия между българското Министерство на икономиката и енергетиката и гръцкото Министерство на развитието, която да работи в областта на енергийното сътрудничество. Освен проектите „Южен поток" и „Бургас-Александруполис", като основни проекти бяха обсъдени изграждането на реверсивна газопроводна връзка между газопровода Турция – Гърция - Италия (в района на Комотини) и Димитровград и съвместно изграждане на регазификационен терминал за природен газ в региона Комотини - Александруполис, който също да се свърже към българската газопреносна система.

Оценено бе, че проектите в областта на природния газ ще допринесат за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките не само за Балканския регион, но и за Европа. Като приоритетен бе определен и проектът за втора високоволтова електроенергийна връзка между България (ТЕЦ "Марица Изток"1) и Гърция (Филипи), която, от една страна, ще осигури възможност за транзитиране и доставка на електроенергия за Гърция, а от друга – ще повиши сигурността на електроенергийните системи на Балканския полуостров.

Отбелязано бе, че Гърция е на водещи позиции в областта на инвестициите в България и е възможно допълнително да се работи в сферата на строителството на магистрали и за усвояване на европейските фондове.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...