В България годишно се отпускат повече от 10 хил. микрокредита

586
Средният годишен ръст на микрофинансирането в България е с около 10-15 на сто, като годишно се отпускат повече от 10 хиляди микрокредита. Средният размер на отпуснатите кредити е 4 хиляди лева.

Това каза пред журналисти Георги Бресковски, изпълнителен директор на "Микрофонд" ЕАД и член на Българския алианс за микрофинансиране, цитиран от БТА.

Той участва в десетата Международна конференция по микрофинансиране. Най-много са кредитите в секторите "Услуги", "Търговия на дребно" и "Селско стопанство".

Средният размер на отпусканите кредити например от микрофонд ЕАД е 3500 лв. Масов продукт са кредити за оборотни средства до 5 хиляди лева със срок на погасяване до 18 месеца. Средствата се отпускат, ако клиентът има поръчители.

Финансира се и стартиращ бизнес. Лихвените проценти са съпоставими с тези на банковите институции, които финансират такъв бизнес и започват от 12 процента.

Българският алианс за микрофинансиране обединява 9 небанкови институции. Общият брой на клиентите на алианса е над 15 хиляди, а общият портфейл на членовете на алианса възлиза на над 70 милиона лева и през последните 10 години са създадени повече от 100 хиляди работни места, каза Бресковски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg