В България няма подчертан недостиг на работна сила, сочи проучване

455
В България няма подчертан недостиг на работна сила, сочи проучване

В България няма подчертан недостиг на работна сила, това посочва национално представително проучване на пазара на труда в България за анализиране на потребностите на работодателите от работна сила с определена квалификация. Изследването е поръчано от Министерството на труда и социалната политика и е изработено от екип на „Индъстри Уоч” и „Витоша рисърч” през периода февруари-април. В него са участвали 2019 фирми с над 5 заети лица, информират от МТСП.

По време на представянето на проучването, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подчерта, че по Националния план за действие по заетостта за тази година са предвидени 190 млн. лева. Според министър Масларова, българският трудов пазар все още има сериозен резерв от кадри, който не се използва пълноценно. Според предварителните данни, цитирани от министъра, безработицата за юни е 7.42 %, което нарежда България сред 15-те страни в Европа с най-ниска безработица.

Според средносрочната прогноза на проучването за търсенето на работна сила за периода 2008-2010 г., най-търсените професии се очаква да бъдат продавачи, механици и монтьори на превозни средства, шивачи, готвачи, строителни инженери, строителни техници, медицински сестри. Почти всички свободни работни места, които са обявили работодателите (94 %) са за квалифицирани работници, около 4 % са за хора без квалификация и около 2 % са за ръководни служители.

Повечето от анкетираните работодатели не очакват сериозни затруднения при намирането на квалифицирани работници и служители при евентуално разрастване на дейността. Само 6 % от тях считат, че няма да могат да открият подходящи работници от гледна точка на знания и умения.

През 2006-2007 г. по програмите на Министерството на труда и социалната политика за квалификация и преквалификация са обучени над 200 безработни за готвачи, 1800 души по компютърни специалности, 1700 фризьори, 890 сладкари, 850 хлебари, 920 строители, 700 техници по транспорта. Около 70 % от завършилите курсовете са се реализирали успешно на пазара на труда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg