В България по-дискриминирани се чувстват... мъжете

998
В България по-дискриминирани се чувстват... мъжете

Противно на очакванията и битуващите мнения, в България повечето жалби за дискриминация на полова основа се подават от мъже, сочат данни от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за последната година. За миналите пет години са постъпили 58 жалби, засягащи проблема за половото равенство и по тях е образувано производство.

Само за 2010 г. жалбите са 23, а броят на жалващите се мъже расте.

Учител се е оплакал, че е съкратен неправомерно, като в основата на проблема, според него, е феминизацията на учителската професия.

След като бил три дни в болнични за гледане на дете, мъж трябвало да подпише декларация, че няма друг незает член от семейството му, който да гледа болната му дъщеря. Мъжът установил, че само бащите, гледали болните си деца, са принудени да попълват подобна декларация, но не и майките. Според него това изискване поставя в по-неблагоприятно положение татковците.

То водело "до неправилното предположение, че бащите по презумпция не гледат децата си, а това право, задължение и удоволствие е вменено единствено на майките".

Не липсват обаче и жалби от жени.

Оркестрантка в духов оркестър се оплаква в комисията от тормоз на работното място по признак пол. Тя била карана да носи чантите с партитурите на другите оркестранти - мъже, и да се грижи за хигиената в репетиционната зала и в сервизните помещения.

Друга преписка по признак пол е образувана по жалба срещу немска търговска фирма в България, където жена е работила като юрисконсулт и правен съветник. Работодателят прекратил договора с нея, а преди това от прекия си ръководител тя чула, че той не желае в екипа си жена, а ще назначи някой "млад, мил и неопитен юрист", както и че не желае да назначава жени на отговорни позиции.

През декември 2010 г. Министерският съвет прие Национален план по равнопоставеността за 2011 г. В него са залегнали необходимостта от борба с насилието, основано на пола; борбата срещу стереотипите в медиите и гарантиране на равнопоставеността на жените в областта на отбраната.

Точно в приетите за строго мъжки сфери, като полиция и армия, случаите за дискриминиране по пол са повече.

Служителка във Военна полиция - София се оплаква, че е дискриминирана в кариерата си. Заседателният състав установява, че единствената причина тя да не бъде назначена на офицерска длъжност е фактът, че е жена. На директора на Регионална служба "Военна полиция" е наложена парична глоба, предписано му е и да преустанови неравното по пол третиране на служителите в поверената му служба. Жената вече е офицер със звание лейтенант.

Миналата година Министерството на отбраната отмени наредба от 2005 г., с която се ограничават правата на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg