В Челопечене съхранявали повече от безопасното количество боеприпаси

515
В Челопечене съхранявали повече от безопасното количество боеприпаси

20 дни след взривовете във военните складове край Челопечене станаха ясни резултатите от проверката на военното министерство за инцидента. Един от тях е, че технологията по съхранение на боеприпасите във поделението не е била спазена.

Установено е, че военната база не е била използвана по предназначение и рязко е бил увеличен капацитетът й. Шефът на поделението майор Мирослав Митев е бил наказван многократно през годините, но неадекватно. Резулататите оповести министърът на отбраната Николай Цонев, който посети поделение за съхранение на боеприпаси край Пещера.

Базата в Челопечене неправилно е използвана за склад. В нея са се съхранявали повече от безопасното количество боеприпаси – дори и тези на МВР, и на Националната служба за охрана. Претоварването на поделението е една от възможните причини за инцидента. Въпреки препоръките на експерти да се вземат мерки за безопасността в базата, те са били пренебрегнати.

"Има докладна записка отново за съхранението на тротил в поделението и фактът, че той многократно надвишава допустимите обеми от гледна точка на безопасността в случай на авария. Тази преписка 2 месеца стои в кабинети, нечии, без резолюция", заяви министърът на отбраната Николай Цонев.

Проверката е установила и проблеми с отчетността в поделението. Ценоразписът, по който са се продавали материали на базата, не е бил актуализиран във времето. През годините цените са се увеличавали непрекъснато, но ценоразписът не е бил променян, като никой не е предложил да актуализира базовата цена за преговори.

Началникът на поделението в Челопечене майор Мирослав Митев е бил наказван 9 пъти, според доклада – най-често с мъмрене. Той е разследван за търговия с месингови гилзи, при която армията е била ощетена с 350 000 лева. Цонев увери, че ще бъдат взети мерки срещу лицата, които не са реагирали на факта, че въпреки системните наказания Митов е останал на поста си.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg