В чужбина е необходима "Зелена карта", съветват застрахователите

434
В чужбина е необходима

Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) препоръчва на застрахователните компании да предоставят на автомобилистите "Зелена карта" при издаването на "Гражданска отговорност". Това съобщиха регионални представители на застрахователни компании в Русе.

НББАЗ смята, че притежанието на сертификата "Зелена карта", който е признат и познат като международен, създава спокойствие на застрахованото лице, което пътува в чужбина.

Повод за решението на НББАЗ е, че Великобритания, Италия и други държави са заявили пред управителния съвет на Съвета на бюрата (Council of Bureaux - ръководен орган на системата "Зелена карта" със седалище в Лондон), че полицията ще извършва
проверки за притежаване на "Гражданска отговорност" не на границите, а във вътрешността на страните си.

Великобритания например е съобщила, че често сертификатите от другите страни от ЕС са на различен език, който е неразбираем за съответните полицейски власти, заради което те не могат да определят валидността на застраховката, а ако липсва валидна застраховка "Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, санкцията за водача е до 5 хил. английски лири и/или конфискация на автомобила.

От 1 август 2007 г. държавите, членки на Европейския съюз, спряха проверките на границите за наличието на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобили с постоянна регистрация в България и Румъния.

Още тогава обаче експерти съветваха водачите да продължават да носят със себе си сертификата "Зелена карта", като доказателство за валидно сключена застраховка, за да си спестят евентуални неприятности при проверка от органите на реда в другите страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg