В ЕП гласуват премахване на акциза върху алкохола

430
В ЕП гласуват премахване на акциза върху алкохола

Комисията по икономическа политика и парични въпроси на Европейския парламент прие поправка на депутата от СДС Мартин Димитров в доклад, който иска премахване на минималните акцизи върху производството на домашен алкохол.

Текстът гласи, че "Настоящите нива на акцизите върху производството на домашен алкохол създават предпоставка за корупция и сива икономика в България и Румъния".

Поправката на Димитров в доклад на депутатът от Люксембург Астрид Люлинг бе приета с 19 гласа "за" и 15 "против".

Според съдържанието на доклада минималните нива на акцизите върху алкохол и горива са неефективни и се препоръчва те да бъдат премахнати.
Това ще даде възможност на българското правителство да премахне или да обяви нулеви акцизи върху производството на домашен алкохол, коментират от СДС.

Одобреният от комисията доклад влезе в пленарната зала на Европарламента през май, след което трябва да премине през Европейския съвет.
До няколко месеца ще имаме решение, което ще даде възможност на българското правителство да премахне акциза върху домашното производство на алкохол, стана ясно на брифинг на СДС.

Мартин Димитров заяви от Брюксел, че българските депутати от БСП не са присъствали на заседанието на комисията, а колегите им социалисти са гласували против премахването на акциза.
Част от европейските либерали са подкрепили доклада на европейската десница.

Относно направената поправка Мартин Димитров подчертава, че в общност от 27 държави-членове с огромни различия в доходите, като България и Германия например, не може да има еднакви за всички минимални нива на акцизните ставки.

"В България акцизната ставка върху алкохолните напитки е около 40% от крайната цена на продукта", заявява Димитров.

Сред доводите на Димитров за внасянето на поправката е това, че големите разлики в националните ставки в страните, в които се плащат по-високи данъци, водят до намаляване на доходите заради легитимирането на транс-граничната търговия, контрабанда и измама.

„СДС не може да подкрепи високите данъци и акцизите, тъй като така се стимулира укриването на данъци и се намалява конкуренцията", уточнява Мартин Димитров.

"Европейският съюз трябва да знае какви цели си поставя. Нашата цел не трябва да бъдат уеднаквени данъци, а ръст в икономиката и доходите на европейските граждани", обяснява Мартин Димитров.

Той изпрати официално писмо до Съвета на Европейския съюз за отмяна на минималните нива на акцизите, като смята, че ЕС трябва да преразгледа като цяло политиката си за увеличаване на минималните нива на акцизите на европейско ниво.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...