В. Горанов: Сега е моментът да стимулираме икономиката

1236
В. Горанов: Сега е моментът да стимулираме икономиката

България има една от най-ниските данъчни тежести в Европа, каза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на семинара, посветен на проекта на актуализиран бюджет за 2010 г. в Боровец. Според него това налага пренастройване на разходната част на бюджета към потенциално по-ниските приходи при сегашната структура на данъчната система.

„В голяма степен това беше постигнато по отношение на разходите за отбрана - там бяха заложени само средства за разплащане на вече поети задължения, но без възможност да бъдат поемани допълнителни ангажименти по отношение на разходите за отбрана", коментира зам.-министър Горанов.

Сега е моментът за стимулиране на икономиката чрез осигуряване на ресурс за реализация на инфраструктурните проекти, както и за разплащане с бизнеса, каза още Владислав Горанов. Той изрази надежда, че след внимателен анализ до края на 2010 г. неразплатените задължения по вече сключени договори ще бъдат изчистени.

„Без реформи в пенсионната система няма как да бъдат ограничени разходите, тъй като там става въпрос за индивидуални права, които изискват преосмисляне на фона на развиващата се в цяла Европа демографска ситуация", подчерта още Горанов. Според него допълнителни трудности произтичат от невъзможността да бъдат ревизирани вече осигурени социални права. В допълнение стои и необходимостта от ограничаване на разходите в сферата на здравеопазването и оптимизация на здравната система, където до момента не са извършвани.

Актуализираният бюджет за 2010 г. предвижда трансферите към общините от републиканския бюджет да бъдат със 138 млн. лв. по-малко от общо 2.257 млрд. лв., заложени към момента. „Това е далеч от обсъжданите в публичното пространство 10-, 20- и 30-процентни съкращения по бюджетите на общините", каза още зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg