В кои сектори заплащането расте най-бързо

793
В кои сектори заплащането расте най-бързо

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1% спрямо второто тримесечие на 2010 г., като увеличението в индустрията е 9.3%, в услугите - 15.4%, и в строителството - 6.4%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2011 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 24.9%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 20.6%, и „Професионални дейности и научни изследвания" - 15.0%, а най-нисък - в „Държавно управление" и „Административни и спомагателни дейности" - съответно 3.0 и 0.5%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите дейности „Други дейности" - с 3.0%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа" с 0.1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9.7% спрямо второто тримесечие на 2010 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11.9%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -5.0% за „Други дейности" до 23.4% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg