В кои сектори заплатите растат най-бързо

760
В кои сектори заплатите растат най-бързо

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година.

Увеличението в индустрията е с 11.7%, в услугите - с 11.8%, и в строителството - с 11.9%.

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Образование“ - с 20.2%, „Други дейности“ - с 19.1%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 15.0%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Култура, спорт и развлечения“ - с 1.1%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 3.7%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.9%.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 12%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13.2%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 1.0% за „Култура, спорт и развлечения“ до 20.1% за „Образование“. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...