В края на юли общата сума на банковите активи нарасна до 48.5 млрд. лв.

487
В края на юли общата сума на банковите активи нарасна до 48.5 млрд. лв.

През юли кредитните институции у нас увеличават общата сума на активите си до 48.5 млрд. лв., като за месеца отчетеното нарастване е 1.296 млрд. лв. (2.7%), а за една година – 12.119 млрд. лв. (33.3%), съобщават от Българска народна банка.

Месечният растеж на балансовото число е осигурен от увеличението на привлечените средства в банковия сектор и на капитала на системата. Петте най-големи кредитни институции имат определящ дял в активите на банковата система (56.1%) и влияят съществено върху процесите през отчетния период.

През юли динамиката на активите на банковия сектор е определена главно от нарастването на кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) и паралелното намаление на ценните книжа в позициите държани за търгуване; на разположение за продажба и държани до падеж.

През анализирания месец брутните кредити и аванси се увеличават с 1.38 млрд. лв. (3.7%) с активното участие на петте най-големи банки. Основен принос в позицията имат предоставените заеми на корпоративни клиенти и граждани, при които е отбелязано месечно нарастване с 1.158 млрд. лв. (4%), а за една година – 49.3%.

Най-голямо абсолютно месечно нарастване е отчетено в експозициите на предприятия (736 млн. лв.). Най-високо процентно увеличение е налице при жилищните ипотечни кредити на физически лица – 5.8%, което е с 3 процентни пункта повече от това при потребителските заеми.

Нетните кредити и аванси на корпоративни клиенти и граждани достигат 60.7% от сумата на активите на системата. Делът на класифицираните експозиции в общия размер на кредитите и авансите остава нисък, което е индикатор за високата степен на резистентност на банковата система към основните рискове от дейността на кредитните институции.

Финансовите пасиви, отчитани по амортизирана стойност (привлечените средства) през текущия месец се увеличават със същия темп, отчетен при растежа на активите (2.7%). Привлеченият ресурс от кредитни институции нараства в частта на краткосрочното и дългосрочното финансиране, докато полученият ресурс от институции, различни от кредитни, се увеличава за сметка на депозитите.

Депозитите от граждани и домакинства отбелязват растеж с 507 млн. лв. (3.2%) и в края на юли представляват 39% от привлечените средства в системата. Ресурсът от нерезиденти заема 17.7% от получените средства в банковия сектор.

Балансовият агрегат общо капитал през юли нараства с 215 млн. лв. (4.3%). Съществен принос има доходът от текущата година, който през юли се повишава със 118 млн. лв. При две кредитни институции е отчетено увеличение на емитирания капитал и на ниво система е отбелязан растеж със 108 млн. лв.

Стремежът към разширяване на дейността на банките обуславя засилването на капиталовата им позиция, включително и чрез нарастване на подчинения срочен дълг и на дългово-капиталовите (хибридни) инструменти. За една година агрегатът общо капитал нараства с 33.6% (1.303 млрд. лв.), което е в синхрон с растежа на активите на системата.

Към 31 юли 2007 г. печалбата на банковия сектор достига 609 млн. лв., като размерът й е с 225 млн. лв. (58.7%) повече, спрямо същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg