В МФ не е получено официално писмо за спиране на парите по ЕИП

440
В МФ не е получено официално писмо за спиране на парите по ЕИП

Общият размер на финансовата помощ за България по Европейското икономическо пространство (2007 – 2011) е 21.5 млн. евро, като целта на финансовия механизъм е да насърчи икономическото и социалното развитие на България, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на финансите във връзка с публикацията в медиите. Основни донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Проектите са в четири приоритетни области, като 61 проекта са одобрени на национално ниво и изпратени в Службата на финансовия механизъм в Брюксел. В момента се провеждат преговори и обмен на информация между България и Брюксел.

Проектите трябва да бъдат окончателно одобрени от Службата на финансовия механизъм до 30 април 2009 година. След това ще започне договаряне по ЗОП с изпълнители по конкретните дейности, което според сегашния текст на Меморандума за разбирателство трябва да се извършва от ЦЗФД (Централното звено за финансиране и договаряне). Едва тогава, т.е. късната пролет на следващата година, ще стартират първите плащания.

До този момент в Министерството на финансите не е получено официално писмо от Службата на ФМ на ЕИП. На 5.09.2008 г. по електронна поща, Националното координационно звено е получило проект на писмо, с което българската страна се уведомява, че във връзка с отнетата акредитация по ФАР на Централното звено за финансиране и договаряне е взето решение за замразяване ролята му в схемата за управление на ФМ на ЕИП в България и на плащанията.

Още в края на юли на заседание на Комитета за наблюдение по ФМ на ЕИП казусът с ЦЗФД беше поставен и беше взето принципно решение да се изчака до октомври за евентуално положително развитие за връщане на акредитацията на звеното. В противен случай Службата на ФМ на ЕИП и българската страна ще се договорят за алтернативен вариант за провеждане на предстоящите търгове по проекти, за да може българските проекти да бъдат изпълнени в срок.

Българската страна заявява готовност за конструктивен диалог и сътрудничество с цел постигане на очаквания ефект от програмата и утвърждаване на България в ЕИП, заявяват от пресцентъра.

Припомняме, че днес в медиите се появи ифорнация, че финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата:

Цяла Европа ни поставя под финансова карантина

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg