В МФ не е получено официално писмо за спиране на парите по ЕИП

482
В МФ не е получено официално писмо за спиране на парите по ЕИП

Общият размер на финансовата помощ за България по Европейското икономическо пространство (2007 – 2011) е 21.5 млн. евро, като целта на финансовия механизъм е да насърчи икономическото и социалното развитие на България, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на финансите във връзка с публикацията в медиите. Основни донори са Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Проектите са в четири приоритетни области, като 61 проекта са одобрени на национално ниво и изпратени в Службата на финансовия механизъм в Брюксел. В момента се провеждат преговори и обмен на информация между България и Брюксел.

Проектите трябва да бъдат окончателно одобрени от Службата на финансовия механизъм до 30 април 2009 година. След това ще започне договаряне по ЗОП с изпълнители по конкретните дейности, което според сегашния текст на Меморандума за разбирателство трябва да се извършва от ЦЗФД (Централното звено за финансиране и договаряне). Едва тогава, т.е. късната пролет на следващата година, ще стартират първите плащания.

До този момент в Министерството на финансите не е получено официално писмо от Службата на ФМ на ЕИП. На 5.09.2008 г. по електронна поща, Националното координационно звено е получило проект на писмо, с което българската страна се уведомява, че във връзка с отнетата акредитация по ФАР на Централното звено за финансиране и договаряне е взето решение за замразяване ролята му в схемата за управление на ФМ на ЕИП в България и на плащанията.

Още в края на юли на заседание на Комитета за наблюдение по ФМ на ЕИП казусът с ЦЗФД беше поставен и беше взето принципно решение да се изчака до октомври за евентуално положително развитие за връщане на акредитацията на звеното. В противен случай Службата на ФМ на ЕИП и българската страна ще се договорят за алтернативен вариант за провеждане на предстоящите търгове по проекти, за да може българските проекти да бъдат изпълнени в срок.

Българската страна заявява готовност за конструктивен диалог и сътрудничество с цел постигане на очаквания ефект от програмата и утвърждаване на България в ЕИП, заявяват от пресцентъра.

Припомняме, че днес в медиите се появи ифорнация, че финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата:

Цяла Европа ни поставя под финансова карантина

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...