В НС ще има разискване за антиинфлационните мерки

622
В НС ще има разискване за антиинфлационните мерки

Следващият петък ще има разискване за анти-инфлационни мерки, които предприема правителството. Разискването беше насрочено от председателя на парламента Георги Пирински, след като лидерът на ДСБ Иван Костов представи проект на решение.

В него се иска правителството да внесе в едномесечен срок програмата антиинфлационни мерки. Проектът на решение е подкрепен от 55 депутати.

Иван Костов зададе въпрос към министър- председателя Сергей Станишев, какво прави правителството в противодействие на скока на цените. Лидерът на ДСБ посочи, че инфлацията е най-болезнения проблем, а за най- нуждаещите се българи, скокът на цените е 25 %. В България инфлацията е 15.3 % общо за ЕС- 3.7 %, а за съседните 8 %, каза още бившият премиер Иван Костов.

Очевидно усилията на другите държави са успешни. В отговор Станишев обясни, че през последните 6 месеца инфлацията в България е била по-ниска от средната в Европа, а в България работната заплата е нараснала с 20 % за 1 година.

По думите на премиера инфлацията се насърчава от политиката на правителството за догонващо нарастване на заплатата. Финансова дисциплина, повишаване на производителността на труда, увеличаване на конкурентноспособността и квалификацията на работниците, са сред посочените от Станишев анти инфлационни мерки.

В тази посока са и усилията на правителството за намаляване на данъците и намаляване на енергийната ефективност, както и за намаляване на енергийната зависимост на страната. От парламентарната трибуна Станишев показа графики на растежа на средната работна заплата от 1998 до сега. Вижда се, че растежът е най-стръмен след 2006 насам.

 “Вие се ограничавате в някакви общи фрази, които не представляват конкретни мерки", обърна се Костов към Станишев. Според него дефлацията през юни е сезонна, а динамиката на цените спрямо миналата година е по-лоша.

За да аргументира повишаването на покупателната способност на българите Станишев цитира статистически данни за количествата хранителни продукти, които могат да се купят с минимална пенсия и средна работна заплата, в сравнение между 2001 и 2008 г..

 Костов оцени данните, като неспособност на правителството, при двукратно увеличение на БВП да гарантира увеличаване на покупателната способност в същия порядък.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg