В парламента се скараха заради 9-ти септември

706
В парламента се скараха заради 9-ти септември

Левицата и десницата в парламента отбелязаха с декларация и контрадекларация годишнината от 9 септември 1944 г.

Ние обявяваме 9 септември не като ден на помирение, защото не знаем дали загиналите биха искали да се помирят, а като ден, в който да се постави край на противопоставянето. Това се казва в декларация на Коалиция за България за 9 септември 1944 г., прочетена от парламентарната трибуна от депутата Андрей Пантев.

Ако ни е необходимо историческо отрицание на 9 септември, то няма да дойде по пътя на декларации, а ще дойде, когато България пропълзи малко до онзи жизнен стандарт, който имаше при "презираното" комунистическо минало, посочи Пантев.

Той допълни, че тогава е имало добро здравеопазване, висока раждаемост, културни авторитети, които са без паралел днес.

В декларацията се казва, че на тази дата е сложен край на онази България, в която 80 на сто от населението е неграмотно, и тя е станала отрицание на всичко, което преди това е накърнявало имиджа на България пред света.

Пантев нарече "словесна импотенция" подвиквания на депутати по време на изказването му.

От Синята коалиция напуснаха залата, когато беше представена декларацията. По-късно обаче излязоха с контрадекларация.

Надявам се, че на всеки 9 септември оттук нататък, когато, от името на социалистите се поиска думата, за да се извърши реабилитация на някой от символите на комунизма, или да се фалшифицира комунистическото минало, тук ще се намери народен представител, който да стане и да прочете декларацията на 39-тото Народно събрание, приета на 9 септември 2004 г. Това заяви съпредседателят на сините Иван Костов.

Той упрекна ГЕРБ, че не са реагирали на опита на левицата да реабилитира символите на комунизма.

На 9 септември 1944 г. бе прекъснат европейският път на страната. България бе вкарана в социалистическия лагер, унищожена бе многопартийната система, у нас започна утопичен експеримент, който забави с десетилетия нашето развитие, каза Костов. Според него, българският комунизъм потъпка човешките права.

Диктатурата отне свободата на българските граждани, унижи човешкото достойнство, организира мащабни репресии на цели етнически и религиозни общности, но не постигна справедливост и благоденствие, се казва още в текста на десницата.

Костов прочете на депутатите част от декларацията на 39-тото Народно събрание, с която парламентът осъжда "комунистическия режим, установен в България на 9 септември 1944 г." и "отдава почит на неговите жертви". "Противопоставяме се на всички опити за реабилитация на неговите символи и фалшификация на комунистическото минало", решили народните избраници на 9 септември 2004 г.

Днес в много градове в страната се отбелязва 9-и септември. В Плевен например в един и същи час БСП отдадоха почит пред паметника на героите, загинали за свободата на Отечеството, а СДС - пред паметника на жертвите от тоталитарния режим.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Фидел Кастро
# 0
11:09 | 10 September 2010
Този Пантев се оказа по-голям фанатик и от мен! Интересно, как може едновременно да се смята и за историк, т.е. трезво интерпретиращ историческите факти?
Досиетата
# 1
17:09 | 9 September 2010
Това че в парламента са се скарали по отношение на този ден от българската история не е особено важно. По-важното е, че г-н президента на републиката иска да помогне на българския бизнес и на икономиката на страната. Той би могъл да се посъветва за това как може да помогне за растежа на икономиката със своите икономически съветници, получаващи заплати от бюджета на страната, в който има дефицит, а дефицит означава недостатъчно средства. Вождовете са много в тази страна, а индианците са малко и продължават да намаляват.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg