В пет района в София не е извършено почистване

613
В пет района в София не е извършено почистване

През третия ден, в който работи обявеният от Националния кризисен щаб (НКЩ) телефон 981 61 17, бяха приети над 150 сигнала на граждани с проблемни места с битови отпадъци, като най-проблемни районни гражданите посочват: Витоша, Младост, Овча Купел, Дружба, Подуяне, Слатина, Панчарево и Красна поляна.

Сигналите са за нерегламентирани сметища, препълнени контейнери и отпадъци около тях, липса на контейнери на улиците и пред жилищните кооперации, струпване на клони и необходимост от цялостно почистване и измиване на улиците, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

От днес започват планови проверки на РИОС и РИОКОЗ, реши НКЩ. Ще бъде проверено сметосъбирането и депата за отпадъци в Суходол, Требич и Филиповци.


Контролни групи към НКЩ ще направят също и проверка на сметопочистването, сметоизвозването и наличието на нерегламентирани сметища в районите Младост, Люлин, Овча купел, Триадица и Витоша. На територията на тези пет столични района, все още не действа мобилизиран технически и човешки ресурс, тъй като според кметовете им, в тях няма проблеми.

След като НКЩ получи анализа на тези данни, ще се вземе и съответното решение за по-нататъшни действия.

Ще бъде кръга на инспекторите, които контролират почистването на София с още 40 инспектори и експерти. Съставът на контролната група е от ЕООД "Водоснабдяване и канализация", Дирекция за Национален строителен контрол, и ДП "Строителство и възстановяване". Водещ на инструктажа бе Славка Петрова, Директор РИОСВ и секретар-координатор на Националния кризисен щаб.

На контрольорите беше предоставена единна документация, с която да могат да извършват оценка и проверка на качеството на работата на петте фирми, мобилизирани със заповед на председателя на НКЩ. Експертите и инспекторите, които ще проверяват работата на фирмите имат права да санкционират за незавършена работа или за некачествено свършена работа.

Сметосъбирането в 19-те района за изминалото денонощие е преминало по график. 700 метачи и 400 сметосъбирачи бяха ангажирани, включени са и 150 машини за събиране на едрогабаритни отпадъци, а 60 машини и 120 души наличен състав продължиха по график измиването на столичните булеварди.

Бяха почистени нерегламентирани сметища в район "Студентски", ул. "Георги Брадистилов" зад пазара, срещу блок 1, район "Изгрев", бул. Самоков, посока ул. Незабравка, район "Лозенец "бул. Христо Смирненски" и ъгъла с ул. "Цанко Церковски" и в район "Искър" , ж.к. "Дружба 1", зад бл. 170, в близост до детска площадка.

От предварително обявените 22 булеварда остава да се измият още 13, тази вечер измиването продължава по график.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg