В Пловдив издавали касови бележки само до 17.30

1128
В Пловдив издавали касови бележки само до 17.30

Всеки четвърти търговец, проверен след 17.30 часа от инспекторите на Националната агенция по приходите - Пловдив (НАП) е хванат в нарушение, съобщиха от пресслужбата на Териториалната дирекция. Това става ясно от първите 130 проверки, направени само за седмица на територията на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали, чиято цел е да се види дали се отчитат изрядно приходите от продажби, независимо от часовото време.

Наблюденията на данъчните показват, че има търговци, които са коректни до 17.30 часа, когато приключва регламентираният работен ден на инспекторите от агенцията, но след това издаването на касови бележки не е така стриктно.

В 37 от проверените тези дни обекти са засечени нарушения на данъчните разпоредби и вече са съставени първите 21 акта. Те са най-вече именно заради неиздаване на фискални бонове.

Предстои да се направят проверки и по осигурителното законодателство, а именно дали собствениците са подавали редовно и в срок информация в НАП за осигурителния доход на наетите от тях лица и дали са внасяли задължителните осигурителни вноски на служителите си.

В момента в полезрението на НАП са търговски центрове, питейни заведения, хранителни и промишлени магазини, които работят до късно вечер. В Пловдив засега са проконтролирани 49 обекта, в 9 от тях са открити нередности.

Целта на проверките е да се дисциплинира регистрирането и отчитането на приходите от покупко-продажби и съответно да се сведе до минимум укриването на дължими данъци и осигуровки, уточняват от агенцията по приходите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg