В подкрепа на бизнеса: Горанов предлага 3-месечна помощ

1543
В подкрепа на бизнеса: Горанов предлага 3-месечна помощ

Държавата през фиска не може да замени реалната икономика. Мерките, които прилагаме, трябва да помогнат на най-засегнатите и да им осигурят достатъчна подкрепа, за да продължат да функционират. Това каза преди минути на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Тези първи мерки са с диапазон от няколко месеца, за да преминем през епидемиологичната криза, както и последващата стопанска криза, каза още той.

Горанов напомни, че цялата стопанска дейност е разрешена, а е забранено струпването на хора на едно място. Това, което е забранено, са рестотанти, увеселителни заведения, моловете, с изключение на обектите, за които е позволено да работят и др. Стопанският живот е ограничен дотолкова, доколкото е забранено струпването на хора на едно място, поясни още той.


Двата механизма, за които споменах и вчера, са свързани със заетостта и осигуряването на буфери по отношение на засегнатите търговски фирми, които са със засегнат бизнес и кредити в момента.

Мярката, с цел запазване на заетост – ще изградим механизъм за юридически лица, които са изправени пред избор дали да съкратят или задържат хора при себе си за следващите три месеца. Това ще става с кандидатстване в службите по заетостта, като при одобрение тези 60% от възнаградението ще се трансформира към фирмите. Останалите 40% ще бъдат осигурени от работодателите и по този начин служителите ще трябва да получат цялото си възнаграждение. 

Министри предложиха мерки за справяне с кризатаПред медиите членовете на правителството представиха възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

Подпомагане на финансово-кредитната система – ще предложа на правителството да се увеличи капитала на Българската банка за развитие с 500 млн. лв., за да осигури финансиране на нуждаещите се компании.

Ще има бизнеси, които ще спрат да съществуват, но се надяваме тази тримесечна мярка да даде шанс на временно затруднените работодатели да преминат през кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че краткосрочните мерки са адекватни. Основният приоритет е здравето, а с тези мерки ще помогнем на бизнеса да се справи с кризата.

„Нека да няма популизъм, защото ако една година не си плащаме услугите, това ще ни струва двойно по-късно“, каза още Караниколов. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg