В Русе е блокирана борсовата търговия с хлебно зърно поради липсата на продавачи

638
Характерното за аграрния кръг на сесията на Русенската стокова борса за поредна седмица е, че е блокирана търговията с хлебно зърно поради липсата на продавачи, съобщи директорът Иван Иванов.

Заявките в позиция "купува" обаче са променени и покриват постоянен висок ценови интервал - от 310 до 425 лв.т., и то за зърно с едно и също качество.

Според данните за реколтата и преходния остатък в страната би трябвало да има в наличност не по малко от 2, 1 млн. т. пшеница, каза Иван Иванов. Той смята, че очевидно пазарът на зърно е силно нестабилен, без действащи регулиращи пазарни механизми и подложен на силен спекулативен натиск.

Брокерите в Русенската стокова борса смятат, че това състояние на зърнения пазар е един от основните фактори за отчитаната рекордна инфлация в страната през последните месеци.

Цените на зърното - фуражните и маслодайни култури, явно подхранени от силен спекулативен натиск и в някои случаи надхвърлящи световните цени, според брокерите са повлекли нагоре цените на хляб, месо, мляко и млечни изделия, олио и т.н.

Липсата на равновесна борсова цена у нас е предпоставка за неустановени пазарни нива, е мнението на директора на борсата.

Държавният резерв ще изкупи 15 хиляди тона хлебна пшеница от качество 2Б чрез Русенската стокова борса. Офертата на Държавния резерв е по Закона за обществените поръчки. Според брокерите на борсата тази сделка може да се окаже стимул за търговията със зърно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg