В Силистра откриха ГКПП и подходна отсечка, свързваща го с пътя Русе-Силистра

465
В Силистра бяха открити граничен контролно-пропускателен пункт и подходна отсечка, която го свързва с пътя Русе-Силистра като част от изграждания фериботен комплекс за връзка между Силистра и съседния румънски град Кълъраш.

В Силистра дойдоха министърът на развитието, благоустройството и жилищното строителство на Румъния Ласло Борбели, румънският министър на транспорта Людовик Орбан, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и префектът на Кълъраш Женел Шарбан, които заедно с областната управителка на Силистра Светлана Великова и с кмета на крайдунавския град инж. Иво Андонов откриха обектите на българския бряг. Гостуваха и делегации от побратимените със Силистра градове Хмелницки (Украйна) и Люлебургаз (Турция).

Преди обед министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов участва в работна сесия, организирана от министър Ласло Борбели за българско-румънските инфраструктурни проекти по програма ФАР за Трансгранично сътрудничество.

След сесията бе съобщено, че през октомври ще има българско-румънска среща, на която ще бъдат обсъдени бъдещи програми за 265 милиона евро. Като важен проблем бе поставено развитието на Черноморския басейн, който трябва да стане един от приоритетите на Европейския съюз. Предстои да бъде подписан и протокол за сътрудничеството между двете страни за следващите шест години.

В ранния следобед в Кълъраш министър Асен Гагаузов и министър Ласло Борбели откриха изградените на румънския бряг съоръжения за фериботния комплекс. Фериботната линия ще започне да работи от началото на октомври.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg