В следващите 3 месеца България ще получи над 3.2 млн. дози от РНК ваксините

1040
В следващите 3 месеца България ще получи над 3.2 млн. дози от РНК ваксините

© Pixabay.com

В следващите три месеца България ще получи над 3 млн. и 200 000 дози от РНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг, заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред най-голямата ни спешна болница.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Pfizer/BioNTech за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена през следващото тримесечие, посочи Кирилов. За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов, цитиран от БТА. Той припомни, че България ще получи близо 1 300 000 дози допълнително от ваксината на Pfizer/BioNTech, което, по думите му, е станало след двуседмични тежки преговори между държавите от ЕС, а националният ни интерес е бил защитен максимално.

По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.


Богдан Кирилов посочи, че 1 200 000 от ваксините са по солидарния механизъм, според който 19 държави са се съгласили пет да получат авансово по-голямо количество от това, което е пропорционално разпределено, за да може да бъде постигнато желаното от ЕК ниво на ваксиниране.

Проф. Асен Балтов отбеляза, че количествата за следващото тримесечие ще позволят да се направи голям скок във ваксинирането. Смятаме от следващата седмица да предложим да се включат вече и четвърта фаза - възрастните хора и хората с хронични заболявания. Ще бъде може би по-засилена активността и на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си на възраст, и хронично болните. Балтов изрази надежда до края на юни да имаме над 50 процента ваксинирани от населението. И като добавим и преболедувалите, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70 процента колективен имунитет, посочи той.

Поетото като план и ангажимент - преди края на тази седмица да се постигнат 500 000 поставени дози, вече е факт, заяви Кирилов, като добави, че справка от днес сочи, че те са поставени в страната. Ваксинационният процес продължава, всички записали се през електронната система, искащите да преминат през "зелените коридори", или тези, които са част от изпълнението на фазите, ще могат да бъдат ваксинирани и утре.

Проф. Асен Балтов подчерта, че ваксините не са "прости хапчета". Знаете, от вчера има информация, че 15 млн. дози са били бракувани в САЩ поради проблеми в процеса на производството им. Всяка партида от ваксините задължително минава през тестване, и то на няколко нива, преди да бъде освободена за употреба. Това е и една от причините за забавянето на поръчките в първото тримесечие, каза Балтов и добави, че 100 000 души в страната вече са получили и двете си дози. Той се надява да се достигнат около 2.5 до 3 млн. в края на юни, така че всички да живеем малко по-спокойно и по-нормално.

Богдан Кирилов каза още, че единственият лекарствен продукт с показания за лечение на COVID-19 е "Ремдесивир", от който през март са били доставени 18 000 флакона, а през настоящия месец продължават доставките на още толкова, за да може препаратът да бъде осигурен за лечебните заведения.

На въпрос защо е трябвало да се стигне до това да ни помагат другите държави и не сме успели да си набавим количествата ваксини, без да има солидарност от тях, Богдан Кирилов каза, че основната причина е забавените доставки от един от производителите - с над 70 процента по-малко от предварително обявеното.

При необходимост сме готови да правим между 20 и 25 хиляди дози на денонощие. Проблемът наистина е в доставката, а в момента, в който имаме достатъчно ваксини, ще видите как този процес ще нарасне и ще стане по-устойчив в рамките на следващите три месеца, заяви проф. Балтов.

На въпрос за възможността за свободен избор на ваксина, проф. Балтов каза, че първо ще мине четвъртата фаза. В момента свободно единственото, което е разрешено, дори в момента продължава да се извършва ваксинация, е с ваксината на "AstraZeneca", има "зелен коридор". Днес в него само в "Пирогов" са ваксинирани над 70 човека.

В отговор на въпрос за хората в Ковид отделенията, Балтов каза, че в "Пирогов" е създадена необходимата организация. Ние винаги откриваме една секция, която е за хоспитализираните пациенти. Тези, които са в Ковид отделенията - има определена мобилна секция, създали сме необходимата организация, има лични предпазни средства и дезинфектанти. Има и предадени бройки на желаещи да гласуват от Ковид отделенията, до вчера бяха 110. Всичко необходимо от нас е направено, добави проф. Асен Балтов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg