В Созопол протестират срещу изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис

787
В Созопол протестират срещу изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис

Жители на Община Созопол създадоха вчера два инициативни комитета за иницииране на граждански действия против изграждането на петролопровода Бургас – Александуполис.

Инициативният комитет в Созопол се оглавява от Димо Петров – предприемач, а в Черноморец – от Диана Колчева.

Целта на инициативните комитети е да обединят недоволните от бъдещото изграждане на петролопровода граждани.

Инициаторите смятат, че обектът ще окаже фатално влияние върху екологията, туризма и икономическото развитие на морските общини. Според тях, в момента годишните приходи от туризъм са 2 млрд. лв., а очакваните приходи от петролопровода – едва 35 млн. лв. При евентуални екологични последствия, парите, които ще получи българската държава по никакъв начин не биха компенсирали загубите в туризма, а и това ще бъде край на препитанието на хиляди жители на морските общини.

Инициативните комитети ще търсят подкрепа от всички политически партии и екологични организации. Засега на призива им са се отзовали от СДС Созопол.

Инициативните комитети в Созопол и Черноморец ще търсят връзка с жителите на останалите морски общини за създаването на подобни граждански формирования по места. Целта е да се изгради национална мрежа от инициативни комитети и да се предприемат общи действия за изразяването на гражданското недоволство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg