В. Велев: Очаква ни драматично тримесечие

926
В. Велев: Очаква ни драматично тримесечие

Преди Коледа се очаква пиков взрив, а на пазара на труда ще излизат все повече високо квалифицирани работници. Засилва се темпът на освобождаване на персонала. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев, след началото на първото заседание на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

За бизнеса, проблем номер едно е борбата с корупцията и сивия сектор категоричен е Васил Велев. Според него, 25 млрд. лв. се генерират в сивата част от икономиката. От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да се увеличи икономическата свобода и да се стимулира легалния бизнес.

България е в челната тройка в ЕС след Италия и Румъния по ниво на сивия сектор -посочи Велев. „Работещите на светло са ощетяване през годините, заради нелоялната конкуренция. Има дъмпинг не само за лоялния бизнес, но и към работещите в него". Така мотивира участието на КНСБ в проекта вицепрезидентът на синдикалната организация Пламен Димитров. Отчетеният спад на икономиката от 5.8% спрямо съответния период на предходната година на НСИ е с с 1/3 по-добро от очакваното от бизнеса. Данните на статистиката за нивото на БВП и безработицата не са адекватни подчерта Васил Велев.

Според АКИБ тези процентни пункта са по-големи, във връзка със спада в индустрията и ръста на безработицата. Не се очаква ръст в износа, а спадът строителството е поне 50%, вместо отчетените 20%, коментира той. БВП ще стигне 65 млрд. лв. От 600 млн. лв до 1 млрд. лв са параметрите на очаквания дефицит прогнозира Васил Велев. През 2010г. Спадът на икономиката ще бъде овладян, като позитивен сценарии за развитие е малко вероятен, заяви Велев. Ниските нива на производителността се дължат на водената политика от голяма част от работодателите, да запазят високо квалифицирания персонал.

За председател на Общественият съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика е избрана зам.-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева. Проектът се изпълнява в партньорство между АИКБ и КНСБ за периода 2009-2013г, като мерките по борба с неформалната икономика ще обхваната 10 водещи сектори, а ефектът трябва да доведе до положителен ефект върху инвестициите и икономическия растеж.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg