Ваксината AstraZeneca ще се поставя с повишено внимание на жени под 60 г.

1119
Ваксината AstraZeneca ще се поставя с повишено внимание на жени под 60 г.

© Pixabay

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст, като в тази възрастова група тя няма да се прилага при жени с повишен риск от тромбоза.

Всеки лекар в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и в информиранеото съгласие и в разговора с пациента, той трябва да предложи различна ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му решението е идентично с това на няколко европейски държави. Ангелов каза още, че е участвал в спешно заседание на европейските здравни министри по темата с ваксинацията и е настоял за единно европейско становище по този въпрос.

Регистрираните случаи на необичайни тромбози след поставяне на ваксината на AstraZeneca, подадени към Европейската агенция по лекарствата, са около 3 на 1 милион поставени ваксини. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.


"Вчера Европейската агенция по лекарствата предостави информация от анализа, извършен във връзка със сигнал, който се разглежда за много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцитите. Това са изключително редки нежелани лекарствени реакции, които са съобщени при прилагането на Оксфорсдката ваксина.

Идентифицирани са две специфични състояния. Едното е свързано с тромбоза на мозъчен венозен синус (62 случая), а другото - с тромбоза на сплахникова вена, която се намира в коремната област (24 случая). Това е информация от над 25 милиона ваксинирани лица", заяви Богдан Кирилов.

Като цяло съотношението полза/риск на ваксината на AstraZeneca е положително, но към момента се намира възможна връзка между прилагането ѝ и тези изключително редки лекарствени реакции, уточни Кирилов.

От агенцията препоръчват медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица, а те да наблюдават състояния и симптоми - задух, болка в гърдите, подуване на крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано зрение.

"Ако сте ваксинирани с такава ваксина и имате такива симптоми, е важно да се конкултирате с лекар, за да могат максимално бързо да бъдат предприети действия", каза Богдан Кирилов. 

Богдан Кирилов уточни, че продължава предварителният преглед на три нови ваксини, за които се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата - CureVac, Novavax и Спутник V. Към момента все още се оценяват предклиничните и клиничните данни от изследванията.

Продължават и предварителните консултации за китайската ваксина Sinovac, но за нея все още не е стартирала процедурата по предварителен преглед на данните.

"Провеждат се и консултации по отношение на проучванията, които производителите следва да правят по отношение на ефикасността на ваксините спрямо новите варианти на вируса. EMA разработи указания в тази посока и е ангажимент на всички производители да извършват такива специфични проучвания.

Те имат и ангажимент да предоставят всеки месец периодични доклади за безопасност", заяви още изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg