Вълчев иска специален закон за книжовния български език

393
Вълчев иска специален закон за книжовния български език

Държавните образователни изисквания за усвояване на българския книжовен език няма да бъдат регламентирани с отделна наредба на министъра на просветата. Това предвиждат обсъдени от парламента на второ четене промени в Закона за народната просвета, внесени от Министерския съвет, предаде бТВ.

Правителството предлага държавното изискване за усвояване на книжовния език да се приема с наредба, която определя изискванията за учебно съдържание изобщо.

Срещу това предложение се обяви председателят на комисията по образование Лютви Местан. Аргументите му са, че не може да се свеждат целите на цялата образователна система до целите на усвояване на езика. Езикът, освен цел на обучение по български, е и средство на обучението въобще, на цялата образователна система, подчерта Местан. Това, че досега законът не е изпълнен, не е основание законовата уредба да бъде отменена, смята той.

Министърът на образованието Даниел Вълчев мотивира предложението на кабинета за отпадане на текста с факта, че той е дал основание на два пъти провеждането на матурите да бъде атакувано пред Върховния административен съд. Той се обяви за специален закон за книжовния български език и заяви, че сам ще стане негов инициатор. Така ще бъдат регламентирани отношенията за ползване на езика, смята Даниел Вълчев.

Други от промените предвиждат държавните зрелостни изпити да се полагат при спазване на действащите към момента на явяването юридически актове без ограничение за възраст и брой изпитни сесии. За провеждането на матурите и пробните зрелостни изпити министърът на образованието ще утвърждава със заповед примерни изпитни материали, които ще бъдат публикувани официално на страницата на министерството на образованието в интернет най-късно шест месеца преди провеждането им.

Предвидено е на учениците, които се обучават по международен договор, при завършване на средно образование, ако желаят, в дипломите, в графата за втори задължителен изпит, да се вписва оценката от изпита по език, положен при условията на договора.

Лютви Местан каза, че идеята да отпадне наредбата, която регламентира реда за формиране на оценките на матурите, поставя въпроса за начина, по който ще бъдат формирани оценките от зрелостните изпити. Според него би следвало ученикът да следва стандарта, а не стандартът да се "нагажда" към ученика. Така се обезсмисля стандартът и зрелостните изпити ще бъдат национално статистическо проучване, което да регистрира някакво състояние на образованието, посочи Лютви Местан.

Измененията предвиждат учителите да не могат да предоставят образователни услуги срещу заплащане, ако има конфликт на интереси. Правилото важи и за директорите, техните помощници, началниците и служителите в регионалните инспекторати по образованието, както и за служителите в министерството на образованието и общинските служители в обслужващите звена. В началото на всяка учебна година преподавателите ще трябва да подават писмена декларация до директора на училището дали през предходната година са давали частни уроци. При установяване на конфликт на интереси, декларация с невярно съдържание или, ако изобщо не е подадена такава, те ще носят дисциплинарна отговорност.

Защитените училища да не бъдат закривани, за да не се наруши достъпът до образование, се предлага в законопроекта. Предвижда се те да получават и допълнително финансиране. С акт на правителството ще се приемат критериите за определяне на защитените училища, техният списък, условията и редът за допълнителното им финансиране.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg