Вълчев: Няма да има нулева учебна година

938
Вълчев: Няма да има нулева учебна година

© Правителствена информационна служба

Не можем да си позволим да затворим за месеци. Нулева е възможността за нулева учебна година. Това заяви пред Българското национално радио министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано. Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", заяви  министър Вълчев.

Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса. По думите му делът на заразените ученици и децата в предучилищна възраст са 12 пъти по-ниски от средните за страната.


Министърът подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна. Той заяви, че има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса.

"Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход. Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение. По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4.5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", каза още Вълчев.

Той обаче отбеляза, че има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт.

Удължават онлайн обучението на гимназистите в СофияПредложението е на кмета Йорданка Фандъкова, предстои окончателно решение


"Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на учебната година, това означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и  да намалим мотивацията им за учене", коментира министърът.

Той беше категоричен, че според изследванията децата се демотивират много бързо от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред дигиталните устройства.

"Разумно е да се направи график до Коледа. Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас също", каза Вълчев пред БНР.

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари, отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда. Той подчерта, че ще бъдат обсъдени варианти за диференцирано отучване.

Министър Вълчев подчерта, че в актуализацията на бюджета за 2020 година са предвидени 12.5 милиона лева допълнително за подпомагане на училищата и за противоепидемични средства.

Освен това той съобще, че от януари 202 година минималната заплата на асистент във висшите училища ще е 1300 лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg