Вальо Топлото влиза зад решетките

862
Вальо Топлото влиза зад решетките

Софийският районен съд осъди на 5 години затвор бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров за това, че в качеството си на управител на фирмата Про Марк ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лв., съобщи БТА.

Димитров бе оправдан по всички останали обвинения, които прокуратурата му повдигна - отново за нарушения на валутния закон.

Районният съд оправда Димитров по обвинението, че в периода 1999 - 2003 г. в Австрия извършвал финансови сделки като нарушил валутните закони на Република България.

Прокуратурата твърди, че предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са за близо 5 млн. лв. Защитниците на Валентин Димитров заявиха, че присъдата е изключително тежка.

На 19 юни 2006 г. в Софийска градска прокуратура срещу Валентин Димитров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София" АД и член на Управителния съвет, бе образувано производство по искане на Върховна касационна прокуратура за извършване на присвояване в особено големи размери.

На 23 юни 2006 г. на Общото събрание на акционерите на "Топлофикация-София" АД Валентин Димитров е освободен от постовете, които заема. На 4 юли е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за пране на пари и укриване на данъци. На 6 юли Софийска градска прокуратура внася обвинителен акт за валутно престъпление.

В обвинителния акт се твърди, че за периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. на територията на гр. Куфщайн, Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното законодателство на България. Предоставените от него финансови кредити и сделките с ценни книжа са за обща сума 380 хил. щатски долара и 2.19 млн. евро, или общо 4.868 млн. лв.

Валентин Димитров е обвинен и в това, че за времето от 25 ноември 2003 г. до 1 юли 2006 г., в София, отново e нарушил валутните закони.

Като управител на фирмата "Про Марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс множество сделки на обща стойност 18.890 млн. евро (или 36.946 млн. лв.).

На 10 април 2007 г. е повдигнато ново обвинение срещу Валентин Димитров, според което не е декларирал сумите, които са постъпвали по сметките му в Австрия - общо над 4 млн. евро.

Срещу Валентин Димитров се води и дело за длъжностно присвояване в особено големи размери, по което обвиняеми са и Георги Рогачев (изпълнителен директор на "Топлофикация-София" АД в периода април-декември 2006), Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова. Обвинителният акт по това дело е внесен на 2 април 2008 г. от Софийската градска прокуратура в Софийски градски съд.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg