Ван Орден: Време е ЕС да покаже зрялост и да признае, че е сгрешил относно 3 и 4 блок

320
Ван Орден: Време е ЕС да покаже зрялост и да признае, че е сгрешил относно 3 и 4 блок

България има две политически цели по казуса АЕЦ „Козлодуй". Първата е да бъде ясно чута истината за ситуацията и, съответно, да бъдат ясно дефинирани проблемите за енергийния пазар в нашата държава и в региона.

Втората е да се намерят прагматични решения на тези проблеми в рамките на Договора за присъединяване към Европейския съюз.", заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в Европейския парламент.

Той участва в обсъждане на тема „Нарастващо енергийно търсене и увеличаване на цените на енергията в Югоизточна Европа – интегрирани решения" в Брюксел.

Българският министър изтъкна, че при създалата се ситуация в региона след спирането на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй" са нарушени основни принципи, на които се основава Договорът за създаване на Енергийна общност, подписан между ЕС и страните от ЮИЕ и дискутираната нова Енергийна политика за Европа. Това са: принципът на солидарността и гарантиране сигурността на електроенергийните доставките в региона на приемливи цени, както и осигуряване ефективното функциониране на регионалния електроенергиен пазар на ЮИЕ, който е част от вътрешния енергиен пазар на ЕС.

„Още не съм чул една причина, която налага затварянето на 3 и 4 блок, извън това че преди 10 год. по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС е записан такъв текст. Не е ли време ЕС да покаже зрялост и да признае, че е сгрешил. Трябва да има независима преоценка на ситуацията около блоковете.", заяви Джефри ван Орден, британски евродепутат по време на обсъждането.

„Затварянето на 3 и 4 блок влошава сигурността на доставките в ЮИЕ, то нарушава и принципа на солидарност между страните членки. Отварянето на блоковете е единственото краткосрочно решение на кризата в региона, което е едновременно икономически ефективно и безопасно", това бе становището на Алехо Витал Куадрас, зам.-председател на ЕП.

Днешната дискусия в ЕП е част от плана за действие, приет от българското правителство за спасяването на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg