Външната ни търговия с ЕС се забави през юни

524
Външната ни търговия с ЕС се забави през юни

Износът на България за ЕС се е увеличил през периода януари - юни 2011 година с 43.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 11.6 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът за ЕС нараства през юни 2011 година с 23.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода първите шест месеца на тази година се е увеличил с 20.5% спрямо същия период на 2010 г. и възлиза на 12.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия.

Вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 3.8% през юни 2011 година, сравняван със същия месец на 2010-а и надвишава 1.9 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари-юни 2011 г. е отрицателно и възлиза на 508.1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 38.1 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите шест месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Химични вещества и продукти" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg