Външната ни търговия с ЕС се забави през юни

564
Външната ни търговия с ЕС се забави през юни

Износът на България за ЕС се е увеличил през периода януари - юни 2011 година с 43.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 11.6 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът за ЕС нараства през юни 2011 година с 23.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.0 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода първите шест месеца на тази година се е увеличил с 20.5% спрямо същия период на 2010 г. и възлиза на 12.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия.

Вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 3.8% през юни 2011 година, сравняван със същия месец на 2010-а и надвишава 1.9 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари-юни 2011 г. е отрицателно и възлиза на 508.1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 38.1 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите шест месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", „Химични вещества и продукти" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...