Външните министри на ЕС обсъждат високите цени на горивата и хранителните продукти

386
Външните министри на ЕС обсъждат високите цени на горивата и хранителните продукти

Европейският съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, ще се занимае следващия месец с последиците от растящите цени на храните, което вече предизвиква сериозна загриженост в съюза.

Ще бъдат обсъдени също и нарастващите цени на горивата като фактор, влияещ върху цените на храните. Точката е включена в дневния ред на срещата на Европейския съюз през юни в Брюксел. Други по-важни теми за обсъждане ще са обстановката в Западните Балкани, изпълнението на Лисабонската стратегия за икономически растеж и трудова заетост, политиката на добросъседство на Европейския съюз, информира БНР.

Този дневен ред бе приет днес на започналата тук двудневна среща на министрите на външните работи в Европейския съюз в рамките на Съвета по общи въпроси и външни отношения. Една от техните задачи бе да договорят темите, които държавните и правителствени ръководители от съюза ще обсъдят на срещата си на 19 и 20 юни в Брюксел.

Министрите одобриха днес и мандат за преговори между Европейския съюз и Русия за сключване на ново споразумение, което да замени действалото досега споразумение за партньорство. Българската позиция по този въпрос е, че Европейския съюз има интерес максимално бързо да започне преговори и да стигне до споразумение с Русия.

Одобреният днес мандат е балансиран и може да даде възможност за това, заяви българският министър на външните работи Ивайло Калфин, който участва в работата на Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз на равнище външни министри и се срещна между заседанията с акредитирани тук български журналисти.

Ивайло Калфин заяви също, че е постигнато съгласие другия месец да бъде подписано Споразумение за стабилизиране и социиране между Европейския съюз и Босна Херцеговина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg