Външнотърговското салдо на България остава отрицателно

2230
Външнотърговското салдо на България остава отрицателно

През периода януари - октомври 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 28.8% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 12.3 млрд. лева, съобщава НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония, Украйна, Китай и САЩ, които формират 53.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Канада, Индия и Грузия. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур.

През октомври 2011 г. износът за трети страни нараства с 16.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.2 млрд. лева.

През периода януари - октомври 2011 г. са изнесени стоки общо за 32.6 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 31.3%.

През октомври 2011 г. общият износ възлиза на 3.4 млрд. лв. и нараства с 18.3% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - октомври 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 36.8 млрд. лв. (по цени CIF), или с 22.3% повече спрямо същия период на предходната година . Общият внос през октомври 2011 г. се увеличава с 22.9% спрямо същия месец на предходната година и достига 4.2 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - октомври 2011 г. и възлиза на 4.15 млрд. лв., което е с 1.07 млрд. лв. по-малко от салдото за първите десет месеца на 2010 година. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и възлиза на 2.36 млрд. лева.

През октомври 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 848.9 млн. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки салдото също е отрицателно и достига 632.1 млн. лева.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас