Въпроси около продажбата на Е.ОН България

1390
Въпроси около продажбата на Е.ОН България

С продажбата на акциите на Е.ОН на Energo-pro не би трябвало да има драматични промени за клиентите, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по БНР.

Той каза, че не са били уведомени за продажбата предварително, но не мисли, че това е някаква особена практика – обикновено до последния момент се пази в тайна такава сделка. Но не сме били уведомени предварително, каза Семерджиев.

Не приемам, че компанията се оттегля заради прекалено голям държавна намеса. Диалогът с Е.ОН беше добронамерен. Всички електроразпределителни дружества се регулират по този начин. Няма нищо особено и нашето законодателство е хармонизирано с европейското законодателство, отбеляза Семерджиев по повод публикации в медиите, в които се твърди, че причина за изтеглянето на компанията е политиката на ДКЕВР  при определяне на цените и инвестициите.

Не бих искал да коментирам опита на една или друга компания, като тази, която е купила акциите на Е.ОН. Energo-pro има разпределителна дейност в Грузия и имат опит. Всички тези обстоятелства ще бъдат разгледани внимателно, когато има даване на лицензия за новия собственик.

От момента, в който има нов собственик, ще се поиска промяна на името и тогава ще се разгледат всички условия по лицензите. Моите очаквания са, че няма да има драматични промени за клиентите – те не би трябвало да усетят разлика, каза Ангел Семерджиев.

Не толкова спокойно обаче приемат сделката синдикатите. Пред националното радио лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази притеснението си: „Подобно действие на тъмно не е добър знак за развитието в енергетиката. Енергоразпределителните дружества са нещо много важно и ако се върнем във времето назад също никой не потърси отговорност как и по какъв начин бяха продадени набързо от правителството на НДСВ“ – коментира Димитров.

Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, въпросът защо инвеститори се оттеглят от България също е важен: „Нещо ги е принудило да продадат. Това е част от големия отговор: "Защо в България няма наплив на чужди инвестиции, ами и тези, които са тук си тръгват".

Синдикатите заявиха, че са научили от медиите за решението на Е.ОН да продаде енергийните дружества в Североизточна България на чешката компания "Енерго про".

Сделката бе оповестена от германската енергийна група с пресъсобщение на сайта й в събота. Стойността на сделката е 133 милиона евро, се посочва още в съобщението. Дружеството управлява около 42 000 км електропреносна мрежа, по която е доставило около 5.3 милиарда КВч ток през 2010 г.

E. OН възнамерява да продаде активи на стойност 15 милиарда евро до края на 2013 г. В момента компанията е продала собственост за повече от 9 милиарда евро.

Energo-Pro е частна чешка енергийна компания, фокусирана върху Централна и Източна Европа, както и върху черноморския регион и Кавказ. Чешката компания произвежда водноелектрическа енергия, както и енергия от други възобновяеми източници. В България тя има подразделение ЕНЕРГО-ПРО България, което управлява 8 водноелектрически централи и е най-големият частен производител на електричество от ВЕЦ в страната. Освен това групата има операции в Чехия, Грузия, Армения и Турция.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg