Въпроси около продажбата на Е.ОН България

1428
Въпроси около продажбата на Е.ОН България

С продажбата на акциите на Е.ОН на Energo-pro не би трябвало да има драматични промени за клиентите, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по БНР.

Той каза, че не са били уведомени за продажбата предварително, но не мисли, че това е някаква особена практика – обикновено до последния момент се пази в тайна такава сделка. Но не сме били уведомени предварително, каза Семерджиев.

Не приемам, че компанията се оттегля заради прекалено голям държавна намеса. Диалогът с Е.ОН беше добронамерен. Всички електроразпределителни дружества се регулират по този начин. Няма нищо особено и нашето законодателство е хармонизирано с европейското законодателство, отбеляза Семерджиев по повод публикации в медиите, в които се твърди, че причина за изтеглянето на компанията е политиката на ДКЕВР  при определяне на цените и инвестициите.

Не бих искал да коментирам опита на една или друга компания, като тази, която е купила акциите на Е.ОН. Energo-pro има разпределителна дейност в Грузия и имат опит. Всички тези обстоятелства ще бъдат разгледани внимателно, когато има даване на лицензия за новия собственик.

От момента, в който има нов собственик, ще се поиска промяна на името и тогава ще се разгледат всички условия по лицензите. Моите очаквания са, че няма да има драматични промени за клиентите – те не би трябвало да усетят разлика, каза Ангел Семерджиев.

Не толкова спокойно обаче приемат сделката синдикатите. Пред националното радио лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази притеснението си: „Подобно действие на тъмно не е добър знак за развитието в енергетиката. Енергоразпределителните дружества са нещо много важно и ако се върнем във времето назад също никой не потърси отговорност как и по какъв начин бяха продадени набързо от правителството на НДСВ“ – коментира Димитров.

Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, въпросът защо инвеститори се оттеглят от България също е важен: „Нещо ги е принудило да продадат. Това е част от големия отговор: "Защо в България няма наплив на чужди инвестиции, ами и тези, които са тук си тръгват".

Синдикатите заявиха, че са научили от медиите за решението на Е.ОН да продаде енергийните дружества в Североизточна България на чешката компания "Енерго про".

Сделката бе оповестена от германската енергийна група с пресъсобщение на сайта й в събота. Стойността на сделката е 133 милиона евро, се посочва още в съобщението. Дружеството управлява около 42 000 км електропреносна мрежа, по която е доставило около 5.3 милиарда КВч ток през 2010 г.

E. OН възнамерява да продаде активи на стойност 15 милиарда евро до края на 2013 г. В момента компанията е продала собственост за повече от 9 милиарда евро.

Energo-Pro е частна чешка енергийна компания, фокусирана върху Централна и Източна Европа, както и върху черноморския регион и Кавказ. Чешката компания произвежда водноелектрическа енергия, както и енергия от други възобновяеми източници. В България тя има подразделение ЕНЕРГО-ПРО България, което управлява 8 водноелектрически централи и е най-големият частен производител на електричество от ВЕЦ в страната. Освен това групата има операции в Чехия, Грузия, Армения и Турция.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...