Върховният съд чете присъдите срещу сестрите ни на 11 юли

338
Върховният съд чете присъдите срещу сестрите ни на 11 юли

След три седмици - на 11 юли, Върховният съд ще произнесе присъдите по СПИН процеса срещу сестрите ни.
Това реши на днешното заседание съставът на висшата съдебна инстанция в Триполи.

Заседанието започна малко след 11.30 - с 30-минутно закъснение.
Върховният съд се събра, за да разгледа обжалваните смъртни присъди на българските сестри и палестинския лекар.

Съдът обяви решението си след почивка, която изненадващо бе дадена след два часа и 45 минути заседание.

По време на първата част председателят на съда изчете хронологията на казуса, решенията на предните три инстанции, две от които осъдиха на смърт българките и една отмени първите смъртни присъди.

Изключително дълго беше експозето на председателя на съдебния състав.
Съдът прие разглеждането на жалбите на всички страни.

Стана ясно, че както нашата защита обжалва смъртните присъди, по същия начин прокуратурата обжалва т.нар. „леки престъпления", по които българските медицински сестри са обвинени - обвиненията за валутни престъпления, обвиненията за нерегламентирани сексуални контакти и за търговия с алкохол.
По тези три пункта, сестрите бяха оправдани в края на миналата година.

Думата получиха и българските защитници на българските медицински сестри.
В пледоарията си адвокатите на сестрите - Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Харалампиев акцентираха върху липсата на каквито и да било доказателства за това, че нашите сънароднички са заразили над 400 либийски деца със СПИН.

Ялнъзов припомни още, че Апелативният съд, който повторно осъди медиците на смърт, не е приел изготвянето на нова, независима експертиза за причините, довели до СПИН-епидемията и не е допуснал изследване на сестрите и на лекаря за психологическия тормоз, на който са били подлагане при задържането си.

Адвокат Георги Гатев акцентира върху изтръгването на самопризнанията от сестрите и лекаря след мъчения, което ги прави автоматично недействителни.

Адвокат Хари Харалампиев пледира най-дълго, като направи анализ на решението от Коледа на 2005 г., с което Върховния съд на Джамахирията отмени първите смъртни присъди и върна делото за преразглеждане.
От думите на адвокат Харалампиев стана ясно, че Апелативният съд, който повторно осъди българките не е взел под внимание препоръките на върховните съдии и не е разкрил действителните причини за СПИН-епидемията, които били посочени от учените-откриватели на ХИВ-вируса Монтание и Колици, а именно, че се касае за вътрешноболнична инфекция.

Хари Харалампиев припомни още, че преди да бъдат обвинени, сестрите не са се познавали помежду си, а също така, че първият регистриран случай на заразено със СПИН дете в болницата в Бенгази датира от една година преди българките да са постъпили там.

Защитникът припомни още, че Районният съд в Триполи преди по-малко от месец призна насилието върху медиците и ги оправда по делото за клевета, заведено срещу тях от мъчителите.
Хари Харалампиев определи настоящия процес като „Кървяща рана за либийското правосъдие, която още не е излекувана."

Думата взе и либийският адвокат на медиците Осман Бизанти, който също така акцентира върху физическото и психическо насилие, на което сестрите са били подложени.
Той припомни, че в първите месеци на задържането, те са били в школа за полицейски кучета и са били измъчвани с електрически ток.

Пледоариите на адвокатите на петте медицински сестри и палестинския лекар са били далеч по-продължителни и подробни от тези на защитата на семействата.

Адвокатите на семействата, както и прокурорът по делото не поставиха нови искания, не представиха и нови доказателства по казуса.
Припомняме обаче, че обвинението е поискало потвърждаване на смъртните присъди.

Адвокат Хари Харалампиев коментира, че е невъзможно и недопустимо днес да бъде постановено решението на Върховния касационен съд.
При наличието на 13 пледиращи адвокати, е невъзможно съдът днес да постанови своето решение, категоричен е юристът.

Необходими са сериозни и задълбочени анализи на всичко онова, което се каза днес в съдебната зала, поради което мисля, че не е възможно днес съдът да са произнесе, беше убеден адвокат Харалампиев.

Журналистите, отразяващи СПИН-процеса в либийската столица Триполи, са настанени в съседно помещение на съдебната зала и следят по телевизията заседанието на Върховния съд, предаде Франс прес.
Телевизията показва само четиримата съдии, отбелязва кореспондент на агенцията.

Съдът разглежда жалбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар срещу смъртните присъди, произнесени срещу тях по обвинения в умишлено заразяване със СПИН на стотици либийски деца в детската болница в Бенгази.

Пред сградата на съда са се събрали членове на семействата на заразените деца, които показват техни снимки, добавя АФП.
Една от майките на заразено дете заяви, цитирана от БНР, че не е съгласна смъртните присъди да бъдат заменени за парични компенсации. Тя заяви, че броят на загиналите деца вече е 57 и категорично настоя за смъртни присъди.

Очакванията са, че Върховният съд на Либия ще потвърди смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.
Ако това се случи, единствено 9-членният орган на Висшия съдебен съвет може да ги отмени преди да се мисли за евентуално помилване от Муамар Кадафи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg