Върху Кремиковци може да израсне Технологичен център

942
Върху Кремиковци може да израсне Технологичен център

Споразумение за изготвяне на проекта за изграждане на Технологичен център в София подписаха изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков и Гуидо Барановски - председател на Общото събрание на Технологичния център в германския град Дортмунд. Документът беше подписан пред журналисти в Столичната община.

Целта е да се обединят фирми в сферата на нанотехнологиите, биотехнологиите, новите материали и информационните технологии и да се създадат подходящи условия за бързото и ефективно развитие на новите технологии, посочи Герджиков. По думите му това ще даде възможност на младите хора, които учат в София, да има къде да се реализират професионално. Средства за изграждането ще се търсят по европейските програми за развитие.

Според Герджиков има няколко подходящи терена за изграждането на Технологичен парк в София - единият - от 32 дка, е в район "Искър" и е собственост на БАН, а другият е на мястото на комбината Кремиковци. Гуидо Барановски посочи, че изграждането на подобен център ще отнеме между пет и десет години, като столицата ще получи безвъзмездно ноу-хау за изграждането му от Германия.

Столичната община започва още един съвместен проект, но в областта на туризма, в партньорство с администрацията на гръцката столица - Атина. По проекта "Подкрепа за междурегионалното сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма" ще се изготви стратегия за развитие на туризма на територията на Столичната община с акцент върху културния туризъм.

Проектът е със срок 18 месеца и с финансиране 276 хил. лв. по оперативната програма "Регионално развитие".

Герджиков припомни, че по оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и ИСПА столицата ще има възможност да усвои около 300 млн. евро за развитието си. Целта ни е, без да увеличаваме данъците и при намаляващи възмездни сделки, да имаме бюджет над един милиард лева и инвестиционна програма от 500 млн. лева, каза временно изпълняващият длъжността кмет на Столична община.

Герджиков допълни, че в момента общината работи по няколко големи проекта с европейски средства - изграждането на втория метродиаметър и на предприятие за преработка на отпадъци. През следващата година ще се подготвят 75 проекта, от които 32 са одобрени, в процес на оценка са 36, а отхвърлените са само шест, посочи той и добави, че сумата по тях е 703 млн. лв.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg