ВАС даде ход на делото срещу цените в лекарствения списък на НЗОК

360
ВАС даде ход на делото срещу цените в лекарствения списък на НЗОК

Върховният административен съд даде ход на делото на Българския фармацевтичен съюз (БФС) срещу НЗОК във връзка с цените в лекарствения списък на касата. Жалбата на БФС бе подадена през месец януари 2008 г., тъй като ръководството на Здравната каса отказа да коригира констатираното драстично несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство.

Утвърдените от НЗОК крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на касата, са базирани на надценки за аптеките между 0% и 15%. А приетата през декември 2007 г. наредба на Министерския съвет предвижда надценки от 18%, 20% и 22%, в зависимост от ценовата група на лекарствата. На практика, НЗОК драстично нарушава наредбата на МС за надценките, която толкова упорито беше защитавана от Министерството на здравеопазването и след няколко опита за прокарването й, в крайна сметка беше одобрена от правителството.

В жалбата си БФС иска отмяна на незаконосъобразните части от Указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК, тъй като с тях се ощетяват всички аптеки, работещи с касата. На 22.04.2008 г. ВАС даде ход на делото, въпреки исканията от страна на НЗОК същото да бъде прекратено. Съдът ще се произнесе с решение по спора.

Общият правен извод, според цитираните в жалбата на БФС основания, е, че Указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК от 10.01.2008 г. са частично незаконосъобразни поради липса на компетентност, нарушение на административно-производствените правила и противоречие с материалноправни разпоредби. Самият факт, че чрез Указания на НЗОК се определят крайни цени за продажби на дребно в аптеките също противоречи на закона. Директорът на НЗОК няма такива правомощия.

При подобен случай през 2005 г. касата беше глобена от Комисията за защита на конкуренцията, а след това Върховният административен съд също потвърди, че директорът на НЗОК няма право да определя надценките на аптеките. Цените за продажба от страна на търговци на едро и на дребно на лекарствени продукти се определят с наредба на Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg