ВАС образува дело срещу кризата заради боклука

445
ВАС образува дело срещу кризата заради боклука

Върховният административен съд (ВАС) е образувал дело по жалба на кмета на Столичната община срещу решението на Министерския съвет за неотложни мерки за преодоляване на кризата в сметосъбирането на територията на Столичната община и за отстраняване на екологичните щети, съобщиха от пресцентъра на съда.

В жалбата има искане за спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението. Според жалбоподателя, обявявайки кризисно положение по смисъла на Закона за управление при кризи, Министерският съвет е превишил правомощията си.

Текстът гласи, че "криза по смисъла на този закон е промяна на установеното състояние на живот, обхванала територии, обекти, сектори и сфери на икономиката и обществения живот или околната среда, предизвикана от човешка дейност или природни явления, в резултат на която условията за съществуване и за осъществяване на дейност в променената среда са силно нарушени".

В жалбата се посочва, че в конкретния случай не може да става въпрос за силно нарушени условия за съществуване и за осъществяване на дейност, тъй като на територията на СО е създадена организация по сметосъбирането и сметоизвозването.

"Следва да се вземе предвид, че МС не се е съобразил със задължителните разпоредби на ЗУК, а именно член 11, който задължава Съвета по сигурността да анализира степента на риска от възникване на кризи и предлага предприемането на превантивни мерки, както и да предложи на МС обявяване на кризисно положение", се отбелязва в жалбата.

Източник: bTV

Още по темата:

Станишев: Плащаме на фирмите за количество извозена смет

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg