ВАС потвърди глоба от 15 хил. лв. за Автогара Плевен

1306
ВАС потвърди глоба от 15 хил. лв. за Автогара Плевен

През 2009 г. Комисията за защита на конкуренцията санкционира Автобусни превози АД за налагане на нелоялни търговски условия.

"Автобусни превози" АД е собственик на Автогара Плевен и има възможност да провежда автономна стопанска политика и да определя правилата за достъп на автобусните превозвачи до нея като съществено съоръжение на пазара на обществен превоз на пътници.

КЗК установи, че в договора, предоставян от автогарата, има клауза, според която при системно неплащане на цената за автогарово обслужване, нов договор с превозвача може да се сключи не по-рано от 6 месеца, като през това време той е лишен от правото да ползва автогарата. Съгласно нормативната уредба обаче, когато изпълняваните от съответния превозвач маршрутни разписания включват като начална, междинна или крайна спирка определена автогара, той е длъжен да я използва като спирка по маршрута си.

В тази връзка Комисията прецени, че забраната за ползване на Автогара Плевен за най-малко 6 месеца на практика би извадила съответния превозвач от пазара поради невъзможност да изпълнява възложените му маршрутни разписания и въвеждането на тази клауза в договора за 2007 г. следва да се квалифицира като налагане на нелоялни търговски условия. Неплащането от превозвача на дължимите цени за автогарово обслужване не е основание за отказ на достъп до същественото съоръжение, като защитата на правата на „Автобусни превози" АД в този аспект следва да се търси по съответния гражданскоправен ред.

Върховният административен съд в своето решение потвърждава становището на Комисията, че обвързването на дължимата цена с допускането до автогарата, съответно забраната за ползването й за най-малко 6 месеца, водят до нарушаване на конкуренцията на пазара за превоз на пътници и лишава превозвачите от възможността да изпълняват своята пряка дейност по маршрутните линии.

Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg