ВАС потвърди глобата от 243 хил. лв. на Балкан Стар Мотърс

852
ВАС потвърди глобата от 243 хил. лв. на Балкан Стар Мотърс

Върховният административен съд в петчленен състав потвърди имуществена санкция в размер на 243 388, наложена на Балкан Стар Мотърс ЕООД за промоция в Интернет под надслов „Взривоопасно предложение от Mitsubishi - с всяко Pajero подарък новия Colt". С така обявената промоция дружеството предлага добавка към продаваната стока, а именно втори лек автомобил.

Нарушението е на чл. 36, ал. 2 от ЗЗК. В тази своя част Законът забранява предлагането или даването на добавка към продаваната стока или услуга, безвъзмездно или срещу привидна цена, на друга стока или услуга, с изключение на рекламни предмети с незначителна стойност, на такива които са принадлежност към съответната стока/услуга или на стоки/услуги, като отбивка за продажба в големи количества.

КЗК санкционира Балкан Стар Мотърс след като установи, че дружеството не само е целяло да наблегне на безвъзмездния характер на втория автомобил и по този начин да привлече клиенти към своите продукти, но е извършило също така продажби до крайни клиенти.

Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg