ВАС потвърди решение на КЗК за картел

1092
ВАС потвърди решение на КЗК за картел

Решение на КЗК от м. май 2010 г., с което беше наложена имуществена санкция от 175 000 лв. на Камарата на строителите в България (КСБ) за извършено нарушение по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК - забранени споразумения, бе потвърдено от Върховния административен съд в 3-членен състав.

Решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено определяне на цени, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и водят до най-сериозните увреждания на пазара. Поради тази причина в практиката по прилагане правото на конкуренция е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си, дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Производството на Комисията установи серия от мерки от страна на КСБ, които са довели до определянето на ориентировъчни цени във високото, хидротехническото и пътното строителство, публикувани на официалната интернет страница на сдружението. Проучването също така показа, че изработването на ценовите показатели е било с цел тяхното реално приложение в строителния сектор в страната.

Строителният бранш в България обхваща над 20 000 участници, предимно малки и средни предприятия. В КСБ членуват 42% от общо регистрираните предприятия, като те произвеждат 90% от общата строителна продукция. Поради това Комисията счита, че определените и разпространени от Камарата ориентировъчни цени могат да доведат до еднакви пазарни реакции на независимите конкуренти без да съществуват обективни пазарни условия за това.

Комисията постанови прекратяване на нарушението чрез преустановяване на всички действия, насочени към определяне на фиксирани, ориентировъчни или препоръчителни цени, свързани с предоставянето на строителни услуги и промяна на Етичния кодекс чрез премахване на разпоредбата на чл. 25 от него.

Решението подлежи на касационно обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg