ВАС потвърди решение на КЗК за забранени споразумения между вносители на алкохол

686
ВАС потвърди решение на КЗК за забранени споразумения между вносители на алкохол

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от 2006 г., с което бяха наложени три имуществени санкции по 200 хил. лв. на “Диаджео Брандс Би Ви”, Холандия, “Джъстерини енд Брукс Лимитид”, Англия и “Ар енд Ей Бейли енд Ко”, Ирландия за извършени нарушения по чл.9, ал.1, т.2 от ЗЗК.

Преписката е била образувана по молба на “Бе Ге Ин” ЕООД, Варна – вносител и дистрибутор на алкохолни напитки. Ответните страни са притежатели на популярните марки “Johnnie Walker”, “Gordon s”, “J&B” и “Baileys”.

През 2006 г. проучването на комисията показва, че компаниите са сключвали и предлагали вертикални споразумения, които имат за цел налагане ограничителни търговски клаузи и определяне източниците на снабдяване. В тях се посочва, че вносителят е задължен да иска предварително писмено съгласие за внос на стоки, чиито марки са собственост на ответниците.

Комисията за защита на конкуренцията приема, че използването на право върху регистрирана марка, с цел ограничаване на достъпа до източници на снабдяване с оригинални продукти, е недопустимо и би могло да изолира националния пазар срещу конкурентния натиск на паралелния внос.

Подобно споразумение би довело до нарушаване конкуренцията на пазара и е във вреда на потребителите, които ще бъдат принудени да заплащат цени, формирани при неконкурентни условия.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg