ВАС потвърди санкция срещу Глобул

614
ВАС потвърди санкция срещу Глобул

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на КЗК от м. декември 2008 г., с което Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 150 000 лв. на „Космо България Мобайл" ЕАД във връзка с промоционалната игра „100 на 100", съобщиха от комисията.

Чрез играта Глобул продаваше услугата SMS, като участието предполагаше изпращане на минимум 2 кратки съобщения на обща стойност 2.40 лв. за придобиване право на участие в разпределението на леки автомобили Mercedes.

Анализът на Комисията показа, че стойността на всяка една награда в играта надвишава изключително много допустимите прагове, предвидени в закона, а именно 10 минимални работни заплати или 100 пъти стойността на предлаганата услуга SMS.

При определяне на санкцията КЗК взе предвид продължителния срок на кампанията, количеството автомобили, както и икономическото състояние на търговеца.

В решението си Върховният административен съд определя, че обективните параметри на играта създават условия да се изопачи съществено икономическото поведение на потребителя по отношение на предлаганата услуга, като поставят вземането на решение за закупуване на услугата под неблагоразумното въздействие на склонността на човек да рискува, участвайки в игри с парични или предметни награди.

В този случай усилията на икономическите оператори се насочват към непазарни методи на привличане на клиенти, вместо към подобряване на конкурентоспособността на предлагания продукт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg