ВАС потвърди санкция за картел между хлебопроизводители

445
ВАС потвърди санкция за картел между хлебопроизводители

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2008 г., с което на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, София (ФХСБ) и на Сдружение „Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите", Бургас (РСХС) бяха наложени имуществени санкции съответно от 15 000 лв. и 10 000 лв. за извършено нарушение по чл. 9, ал. 1 т. 1 от ЗЗК (отм.) - пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.

Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България".

Проучването на КЗК показа, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода м. октомври 2002 - м. юли 2007 г.

В своето решение съдът е потвърдил установеното от КЗК, че на общи събрания, без да се определят конкретни стойности на цената на хляба, а косвено ФСХБ - София и РСХС - Бургас са работили в посока координиране поведението на техните членове по отношение цената на масовия хляб, както и формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната.

Според съда прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията. Поведението на посочените сдружения на хлебопроизводителите е в разрез с пазарните принципи, тъй като влияе върху цената на хляба и по този начин уврежда конкурентната среда на съответния пазар.

Решението на ВАС е окончателно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg